Håkan Jansson, ordförande i Edefors revirjaktförening, berättar att jägarna nu sträcker ut en hand och föreslår i en skrivelse en alternativ lösning till skyddsjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägare reagerar – föreslår Sveaskog alternativ lösning

Premium

Jägare i Edefors revirjaktförening sträcker ut en hand till Sveaskog och föreslår ett alternativ till skyddsjakt.

Sveaskog ansökte strax före jul om att få skyddsjaga 32 älgar inom ett område strax norr om Harads i Bodens kommun. I första hand ville det statliga skogsbolaget avliva älgarna från helikopter. Ansökan väckte stor uppståndelse och viss irritation i jägarleden. Länsstyrelsen sade senare nej till Sveaskogs ansökan, och Sveaskog har därefter överklagat beslutet.

Sveaskog vill skyddsjaga älg från helikopter

Lokalt initiativ

Samtidigt har nu Edefors revirjaktförening som består av 13 jaktlag i Haradsområdet, med totalt cirka 160 jägare, skickat en skrivelse till Sveaskog.

I skrivelsen erbjuder jägarna Sveaskog att under nästkommande vinter organisera och utföra stödutfodring i området där skogsbolaget nu vill skyddsjaga älg.

Så här skriver föreningen i brevet till Sveaskog:

”Erbjudandet består i att ni får ta del av resurser i form av ett stort lokalt engagemang, unik kunskap samt våra privata bilar, släpvagnar och snöskotrar utan krav på ersättning. Bland oss finns en stor kunskap om jakt, skogsskötsel, ett äkta engagemang i frågan om älgvandringsproblematiken, samt en unik lokalkännedom som ni nu får möjligheten att nyttja.”

 

Stödutfodring av rådjur är ett bra exempel på viltvårdarsarbete.

Stödutfodring av rådjur är ett bra exempel på viltvårdarsarbete. I Harads vill jägarna använda samma metod för att utfodra älgar för att minska betesskadorna på skogen. Foto: Kenneth Johansson

– Vi hade ett styrelsemöte i söndags där vi diskuterade vad vi kan bidra med. Vi är mån om att ha ett gott samarbete med Sveaskog och därför har vi författat den här skrivelsen med de här förslagen. Vi vill ha en positiv dialog, säger Håkan Jansson, ordförande i Edefors revirjaktförening.

Vidare skriver föreningen i skrivelsen till Sveaskog:

”De enda motprestationer som krävs är att Sveaskog i närtid deltar i en dialog där vi tillsammans kan organisera arbetet, samt under våren 2020 förbeställa ett lämpligt antal ensilagebalar av den mindre storleken hos lokala lantbrukare till kommande växtsäsong.”

94 älgar i området där Sveaskog vill ha skyddsjakt

Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog, säger till Svensk Jakt att han läst skrivelsen men vill inte kommentera den förrän Sveaskog svarat revirjaktföreningen.

Sveaskogs överklagan av länsstyrelsens avslag har gått till Naturvårdsverket som ännu inte tagit ställning i frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev