Statliga Sveaskog redovisar sin största vinst någonsin i samband med bokslutet för 2019. I en kommuniké betonar Sveaskog att man visar stor hänsyn i sitt skogsbruk. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sveaskog gör historisk vinstutdelning efter rekordresultat

Statliga Sveaskog redovisar ett rekordresultat för verksamhetsåret 2019 – faktiskt det bästa i företagets historia med ett rörelseresultat på 1.483 miljoner kronor. Alla siffror pekar uppåt.

Det är på sin hemsida som Sveaskog i en bokslutskommuniké berättar om det gynnsamma läget. Det innebär bland annat att Sveaskog kan betala ut 1,1 miljarder kronor till ägaren, den svenska staten.

Nettoomsättningen ökade under året med tre procent till 7.209 miljoner kronor. Priserna på skogsråvaran ökade med i genomsnitt fyra procent och försäljningen av skogsplantor och markupplåtelser uppges ha ökat.

Sveaskog har radat flera rekordår på varandra och på hemsidan kommenterar vd Hannele Arvonen företagets goda resultat.

 

Visar hänsyn i skogsbruket

Hannele Arvonen, vd och koncernchef, Sveaskog.

– Goda och stabila resultat i verksamheten, i kombination med en stark kapitalstruktur, innebär att Sveaskog är en stabil utdelare till ägaren, svenska staten. Styrelsens förslag till årsstämman är en utdelning på 1,1 miljarder kronor.

Hon betonar att Sveaskog är en viktig del i värdekedjan som skapar förutsättningar för klimatsmarta produkter och tillväxt i bioekonomin. På det sättet menar Hannele Arvonen att Sveaskog bidrar positivt till klimatomställningen.

– Ett bra ekonomiskt resultat samtidigt som vi visar stor hänsyn i skogsbruket, innebär att vi har ett bra utgångsläge inför 2020. Vi fortsätter vårt arbete med ständiga förbättringar och hög kvalitet i vår skogsvård, säger Hannele Arvonen.

Fakta Sveaskog

Nettoomsättning 2019: 7.209 miljoner kronor. En ökning med tre procent jämfört med 2018.

Rörelseresultat 2019: 1.483 miljoner kronor. En ökning med fyra procent jämfört med 2018.

Föreslagen utdelning 2019: 1.100 miljoner kronor till ägaren svenska staten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev