28 vargar fälldes vid årets licensjakt. Dessutom sköts ytterligare fem vargar på skyddsjakt.

28 vargar fälldes vid årets licensjakt. Dessutom sköts ytterligare fem vargar på skyddsjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Forskarrapport avslöjar: Så många vargar kan skjutas kommande vinter

Premium

Vargforskarnas beräkningar är klara. Så här många vargar anser de att det kan fällas på licens- och skyddsjakt till och med den 30 september nästa år.

Olle Olsson Publicerad 14 juni 2022 - 15:43

Vargstammen växer i Sverige och vid den senaste inventering hittades 460 vargar i landet. Såväl politiker som berörda av varg ropar därför på en omfattande vargjakt kommande vinter för att minska stammen.

Så stor är vargstammen enligt inventering – Naturvårdsverket ser problem

Men det ser det inte riktigt ut att bli när man läser Skandulvforskarnas förslag till kommande beskattning av varg. Forskarna skriver dock att det ”för Sveriges del finns betydligt större möjligheter att ligga väl över beståndsmålet hösten 2022 på minst 300 vargar jämfört med de senaste två åren.”

Majoritet i riksdagen: Vargstammen ska sänkas kraftigt

Forskarna utgår i sin beräkning från att vargstammen den 1 oktober i höst är 419 vargar. Alltså färre vargar än vad som hittades vid vinterns inventering, och trots att nya vargvalpar fötts efter att inventeringen avslutades.

 

Populationsutveckling av varg åren 1999 till 2021 för den skandinaviska populationen (svart), den svenska delpopulationen (blå) samt den norska delpopulationen (röd). Populationsstorleken per 1 oktober för respektive år inkluderar funna levande och döda vargar under inventeringssäsongen, 1 oktober–30 mars. Källa: Skandulv

Beräkningen bygger på hur många vargar som hittades vid den nu avslutade inventeringen samt på de 33 vargar som skjutits under perioden 1 oktober 2021 till och med den 30 april 2022.

Här är rapporten som ligger till grund för kommande vargjakter

Forskarna tillägger dock att 419 vargar är ett medelvärde där stammens storlek beräknas vara någonstans mellan 329 och 530 vargar.

 

”Visst utrymme för jakt”

”Utrymmet för viss jakt under hela perioden 1 maj 2022 till 30 september 2023 finns därmed. Modellens prognos för 1 oktober 2023 visar att risken för att hamna under 300 individer är tio procent för ett totalt uttag på 84 individer”, står det i forskarnas beräkning.

Naturvårdsverket chockhöjer vargstammen

Det här betyder att länsstyrelserna, enligt den modell som valts av Naturvårdsverket, kan tillåta licens- och skyddsjakt på 84 vargar till och med den 30 september nästa år.

 

Delegeringsrätt

Inom kort kommer Naturvårdsverket besluta om så kallad delegeringsrätt för landet länsstyrelser. Där framgår bland annat vilka länsstyrelser som får besluta om licensjakt på varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev