Foto i hägn: Ingemar Pettersson

Här är rapporten som ligger till grund för kommande vargjakter

Svensk Jakts avslöjande att forskare vid Skandulv anser att det maximalt går att skjuta 84 vargar vid licens- och skyddsjakt väcker reaktioner. Till exempel hävdar en handläggare vid Naturvårdsverket i en intervju att rapporten inte är klar och att ett uttag på 84 vargar ”endast ska ses som en extern tolkning av innehållet i den preliminära rapporten.”
Här kan du själv ta del av forskarrapporten.

Det var på tisdagen som Svensk Jakt avslöjade innehållet i forskarrapporten – som ligger till grund för kommande licens- och skyddsjakt på varg.

Forskarrapport avslöjar: Så många vargar kan skjutas kommande vinter

I sina beräkningar har forskargruppen kommit fram till att det går att skjuta maximalt 84 vargar om det ska vara mindre än tio procents risk att vargstammen ska hamna under 300 individer. Det är nämligen den modell som Naturvårdsverket valt att använda och som i praktiken chockhöjer golvet för vargstammen, som tidigare varit 300 vargar. Lär mer om detta här.

Naturvårdsverket chockhöjer vargstammen

Enligt en handläggare på Naturvårdsverkets viltanalysenhet är forskarrapporten dock inte klar. Han är vidare frågande till siffran 84.

– Den numerären får stå för journalisten som läst och tolkat rapporten, säger handläggaren i en intervju med Jaktjournalen.

 

Här kan du läsa forskargruppens rapport

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev