Foto i hägn: Olle Olsson

Därför har jakttiden på lodjur inte ändrats

Premium

Naturvårdsverket vill att jakttiden på lodjur flyttas från mars till februari i de södra och mellersta delarna av landet. Men ändringen kommer inte att genomföras – i alla fall inte till 2022 års licensjakt.

Svensk Jakt har i flera artiklar uppmärksammat vilka problem den sena jakttiden på lodjur innebär för jakten i södra och mellersta Sverige. Genom att flytta jakttiden från 1 mars–31 mars till 1 februari–sista februari skulle möjligheterna som spårsnö innebär kunna utnyttjas på ett helt annat sätt.

Naturvårdsverket: Myndigheternas arbetsbelastning ska styra jakttiden för lodjur

En tidigarelagd lodjursjakt är också något som Jägareförbundet arbetat för.

I slutet av maj förelog också Naturvårdsverket att lodjursjakten flyttas från mars till februari i de södra och mellersta delarna av landet.

 

Ligger fast

Men till kommande licensjakt ligger ändå jakttiden under mars månad fast.

– Naturvårdsverket bearbetar inkomna remissvar på bland annat det nya förslaget om ändrad jakttid för lodjur och kommer revidera föreskriften under 2022. Det finns alltså ingen beslutad reviderad föreskrift vad gäller rovdjuren och därför bedrivs licensjakten på lodjur efter gällande föreskrifter, förklarar Lisa Svensson, handläggare på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

 

Oklar tidsram

Det är fortfarande oklart när eventuell ny jakttid på lodjur kan komma att träda i kraft.

– Naturvårdsverket har förhoppningen att föreskriften ska vara klar under senare delen av 2022 men det är avhängigt mycket annat som påverkar tidsplanen. Bland annat påverkas detta av de eventuella förordningsändringar som kan komma att ske vad gäller miniminivåer, förklarar Lisa Svensson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev