Publicerad 25 maj 2021 - 14:50

Naturvårdsverket föreslår nu att jakttiden på lodjur tidigareläggs i södra och mellersta förvaltningsområdet. En framgång för Jägareförbundet som länge argumenterat för tidigare jakt, på grund av de fördelar spårsnö innebär för jakten. Foto: Olle Olsson

Skarpt förslag om tidigare lodjursjakt

Naturvårdsverket föreslår att jakttiden på lodjur flyttas från mars till februari i de södra och mellersta delarna av landet. Något som är helt i linje med vad Jägareförbundet arbetat för.

Svensk Jakt har i flera artiklar uppmärksammat vilka problem den sena jakttiden på lodjur innebär för jakten i södra och mellersta Sverige. Genom att flytta jakttiden från 1 mars–31 mars till 1 februari–sista februari skulle möjligheterna som spårsnö innebär kunna utnyttjas på ett helt annat sätt.

Förslag till förändringar har lagts av Svenska Jägareförbundet och Naturvårdsverket har utrett frågan, då man kom fram till att det var olämpligt att ändra jakttiden med hänsyn taget till länsstyrelsernas arbetsbörda. Något som kritiserades av Jägareförbundet.

Jakttiden på lodjur delar landets länsstyrelser

Enklare i grannland

Och nu har Naturvårdsverket tänkt om då man föreslår att föreskrifterna ändras genom att jakttiden tidigareläggs till då snöförhållandena ofta är bättre i södra och mellersta förvaltningsområdet, till februari månad. I norra området föreslår man att jakttiden är oförändrad, 1 mars–15 april.

Forskare: ”Jakttiden på lodjur är en värderingsfråga”

Beskedet tas väl emot på Jägareförbundet som under flera år arbetat med frågan och lagt upprepade förslag om att jakttiden ska flyttas.

– I Finland börjar lodjursjakten den 1 december. I Finland är även den jaktliga administrationen mycket enklare. Myndigheterna gör exempelvis bara stickprov vid skottplatsen. EU har inga synpunkter på detta, säger rovdjursansvarige Gunnar Glöersen på förbundets hemsida.

 

Effektivare jakt

De argument som Naturvårdsverket tidigare fört fram, att jakttiden inte kan ändras på grund av länsstyrelsernas arbetsbörda, och som Svensk Jakt granskade här, ger Gunnar Glöersen inte mycket för.

– Jakttider på lodjur ska ske utifrån när det är som mest lämpligt att jaga lodjur, inte utifrån hur mycket myndigheter har att göra. Detta är en framgång för vårt långsiktiga arbete med rovdjursförvaltningen. Nu får jägarna förhoppningsvis – om förslaget blir verklighet – bättre förutsättningar för att spåra lodjur och därmed en ökad effektivitet i jakten, säger han.

Naturvårdsverket om jakttiden på lodjur: ”Vi kommer att titta på frågan igen”

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram