32 lodjur får fällas i Kalmar län under nästa år, efter beslut av länsstyrelsen. Foto: Jan Henricson

Nära tredubblad jakt på lodjur – länsstyrelsen räknar med kritik

Premium

I Kalmar län får 32 lodjur fällas under jakten i mars nästa år. På länsstyrelsen ser man det som ett väl avvägt beslut. Jägareförbundet Kalmar län anser att tilldelningen kunde varit större.

Länsstyrelsen i Kalmar nära nog tredubblar tilldelningen av lodjur till licensjakten som ska genomföras i mars nästa år. Från 12 lodjur som fälldes under årets jakt, till 32.
Vilthandläggare Fredrik Ustrup beskriver det som ett väl avvägt beslut.
– Den senaste inventeringen visar att vi har 17,5 familjegrupper i länet. Det gör 96 lodjur, och även efter jakten kommer vi att ligga väl över länets förvaltningsmål på 4–8 familjegrupper.

Efter samråd

Beslutet har tagits efter samråd mellan länsstyrelserna inom det södra rovdjursförvaltningsområdet. I grannlänet Jönköping växer också lodjursstammen och där ökar tilldelningen till 17 lodjur. Förra jakten var det 10. I Östergötland är tilldelningen 28 lodjur, 10 förra året, så även där är lodjursstammen växande och stark.
– Uttaget beräknas efter en beskattningsmodell som tagits fram av Sveriges lantbruksuniversitet, och innebär en låg risk för att vi ska understiga miniminivåerna inom förvaltningsområdet, säger Fredrik Ustrup.

Väntar på kritik

Fredrik Ustrup medger att det är en stor ökning av antalet lodjur som ska jagas i Kalmar län och förväntar sig kritik mot beslutet. Och att det ska överklagas.
– Många är engagerade i lodjuren. Vissa tycker att de är för många, andra vill ha fler och motsätter sig jakten. Men vårt beslut är väl avvägt i förhållande till lodjurens bevarandestatus och andra intressen. Jakten som genomförts tidigare år har inte inneburit att lodjuren blivit färre. Tvärt om har stammen fortsatt att växa, säger han.

Lista: Stor ökning i vissa län – nu presenteras kommande licensjakt på lodjur

Finns fler

På Jägareförbundet Kalmar län är ordföranden Bill Nelson inte direkt missnöjd med beslutet, men säger att tilldelningen hade behövt vara större om målen ska nås.

Bill Nelson. Foto: Jan Henricson.

– Med 32 lodjur kommer vi ändå inte ner till förvaltningsmålet för länet. Särskilt inte som man ska betänka att det är kvalitetssäkrade lodjur som är med i inventeringsresultatet på 96 djur. Vi har betydligt fler.
Bill Nelson är inte orolig för att jägarna inte ska klara av att fälla djuren som tilldelats, även om den sena jakten ökar risken för dåliga snöförhållanden.

– Det är inget som länsstyrelsen kan göra något åt utan är Naturvårdsverkets ansvar, men det är svårt att förstå varför vi inte får jaga lodjuren i februari då chansen är större att vi har spårsnö, säger Bill Nelson.

Dåligt med snö

På länsstyrelsen tror Fredrik Ustrup också att länets lodjursjägare lyckas med jakten.

– Visst är det väderberoende och möjligheterna till spårsnö ökar om jakten bedrivs även under februari månad. Men det är inte något länsstyrelsen kan besluta om. Jakten i mars i år visar också att det går ändå. Jag tror att ett lodjur fälldes på spårsnö. Så gott som samtliga övriga jagades efter observationer genom viltkameror, säger Fredrik Ustrup.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev