Under torsdagsförmiddagen presenterade fler län sina beslut om licensjakt på lodjur 2023. Foto: Olle Olsson

Så många lodjur får fällas vid 2023 års licensjakt

Lodjursstammen har varit på frammarsch i flera delar av landet, vilket till viss del också syns på tilldelningen vid årets licensjakt.

Flera län i södra rovdjursförvaltningsområdet får en rejäl ökning på tilldelningen. Samtidigt får även län med större tradition av lodjursjakt, som Gävleborg, en ökad tilldelning.

Nära tredubblad jakt på lodjur – länsstyrelsen räknar med kritik

Ökning på flera håll

I beslutet för Gävleborg skriver länsstyrelsen att de vid förra vinterns inventering kunde säkra 20,3 föryngringar, vilket motsvarar omkring 127 lodjur. Det i sin tur ger utrymme för en jakt på totalt 30 lodjur i länet, vilket kan jämföras med fjolårets tilldelning på 20 individer.

Sänkt tilldelning i Örebro

I Örebro län har årets tilldelning minskat. Licensjakten 2022 fick tio lodjur fällas. Vid årets licensjakt tilldelas bara två, eftersom inventeringsresultatet är lägre än tidigare.

I Västra Götaland får åtta lodjur fällas vid kommande års jakt. Det är en ökning jämfört med de fem lodjur som tilldelades vid årets licensjakt.

I det södra rovdjursförvaltningsområdet har bland andra Länsstyrelsen i Kalmar beslutat om jakt. Totalt får 32 lodjur fällas under licensjakten i länet, vilket är en ökning från 2022 då endast 12 fick fällas.

I Östergötland höjs tilldelningen från vårens 10 lodjur till kommande jakt på 28 lodjur.

I Jönköping får 17 lodjur fällas. Även det är en ökning jämfört med de 10 lodjur som fick skjutas vid den senaste jakten.

Väntan i norr

Licensjaktbesluten för lodjur i det norra rovdjursförvaltningsområdet presenterades kort innan jakten. Totalt får 37 lodjur fällas i norr. Störst tilldelning, 21 lodjur, fick Jämtlands län. I Norrbotten tillåts ingen licensjakt på lodjur alls.

Jakttid

Lodjursjakten får pågå från den 1 mars till och med den sista mars. I det norra rovdjursförvaltningsområdet har jakten vid tidigare beslut tillåtits till och med den 15 april.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev