Samtliga länsstyrelser undantaget Gotland kan besluta om jakt på lodjur till nästa år, efter ett beslut av Naturvårdsverket. Foto: Olle Olsson

Samtliga län får besluta om lodjursjakt

Premium

I samtliga Sveriges län, utom Gotland, får länsstyrelserna besluta om lodjursjakt till kommande år. Antalet lodjur överstiger med marginal gynnsam bevarandestatus, motiverar Naturvårdsverket sitt beslut.

Det går bra för lodjuren. Senaste inventeringen visar att det finns cirka 1.450 lodjur i landet. Alltså finns det bra många fler djur än referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 870 individer.

Naturvårdsverkets beslut innebär att även länsstyrelser i län som Skåne och Halland kan besluta om jakt på lodjur. Om de väljer att göra det återstår att se.

En förutsättning

– Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

När referensvärdet är uppnått för hela Sverige samt för respektive rovdjursförvaltningsområde kan Naturvårdsverket besluta om att delegera rätten att ta beslut om jakt till länsstyrelserna.

Egna beslut

Landet är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden.

– Vi har beaktat lodjursstammens bevarandestatus och de rovdjurspolitiska målen när vi kommit fram till det här beslutet, säger Carl-Johan Lindström.

Nu är det upp till länsstyrelserna att utreda om det är möjligt att bedriva lodjursjakt utifrån förutsättningarna i det egna länet, och i det egna rovdjursförvaltningsområdet.

Jakttiderna

I det norra rovdjursförvaltningsområdet får länsstyrelserna besluta om lodjursjakt från och med 1 mars till och med 15 april. I mellersta och södra området är jakttiden 1–31 mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev