Trots att länsstyrelsen beslutat om en avskjutning på 0,6 älgar står det att avskjutningen är 0,8 älgar när man går in på storskogsbrukets rapporteringstjänst Jaktrapport.

Trots att länsstyrelsen beslutat om en avskjutning på 0,6 älgar står det att avskjutningen är 0,8 älgar när man går in på storskogsbrukets rapporteringstjänst Jaktrapport. Foto: Kenneth Johansson

Älg: Myndighet frågande till skogsbolags avskjutningssiffror

Premium

I älgskötselområdet ska det skjutas 0,6 älgar per 1.000 hektar. Men i storskogsbrukets rapporteringsverktyg Jaktrapport anger bolagen att det ska skjutas 33 procent fler älgar under den pågående jakten. Länsstyrelsen är frågande till skogsbolagens siffror.

Det råder delade meningar om hur många älgar det finns och hur många älgar som ska skjutas under den pågående jakten inom Los-Hamras drygt 200.000 hektar stora marker i nordvästra delen av Gävleborgs län.

En låg älgstam kombinerad med högt rovdjurstryck av björn och varg i området gör ekvationen ännu svårare.

 

Underkände plan

På försommaren underkände länsstyrelsen områdets älgskötselplan och myndigheten nästan halverade älgtilldelningen, från 1,1 till 0,6 per 1.000 hektar, jämfört med den plan som området tagit fram.

Älginventeringen ska bli bättre med ny beräkningsmetod

Dessutom ökade länsstyrelsen kalvandelen i avskjutningen från 30 till 70 procent. Mer om detta i faktarutan nedan.

 

I full gång

Älgjakten är i full gång i området, jakten inleddes den 1 september. Men trots att länsstyrelsen beslutat om en avskjutning på 0,6 älgar står det att avskjutningen är 0,8 älgar när man går in på storskogsbrukets rapporteringstjänst Jaktrapport.

En avskjutning som alltså är 33 procent högre än den länsstyrelsen beslutat om.

 

Skärmavbild från Jaktrapport. Efter intervju med Sveaskog är målet nu sänkt till 0,7 på samma sajt.

Elina Eriksson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborgs län. Hon känner till de olika avskjutningsmålen, som hon är frågande till.

– Jag har varit i kontakt med Sveaskog och de säger att deras mål stämmer överens med älgskötselplanen. Jag förutsätter att älgskötselområdet tar ansvar och sprider den korrekta älgförvaltningsplanen till de jaktlag som jagar i området, säger hon.

 

Tillsynsmyndighet

Länsstyrelsen är beslutande över älgförvaltningen och även tillsynsmyndighet för att beslutet efterlevs.

 

Hur agerar ni när avskjutningsmålet på Jaktrapport inte stämmer överens med ert beslut?

– Vi kan inte göra någonting innan de slutrapporterat alla data från Jaktrapport till vårt system Älgdata. Avskjutningen ska ligga inom tio procents felmarginal från älgskötselplanen. Är det större differens än så kan vi kalla in älgskötselområdet så de får förklara sig, säger Elina Eriksson.
– Det finns en anledning till att vi beslutat om en sänkt älgavskjutning i det här området. Det är på gränsen att tåla någon jakt över huvud taget och den kanske viktigaste anledningen till att jaga är att jägarna då rapporterar in älgobsen. På så sätt kan vi följa utvecklingen i älgstammen, säger Elina Eriksson.

Sveaskog: ”Olyckligt med toppstyrd älgförvaltning”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev