Foto: Olle Olsson

Jägarna sågar skogsbolagen i Svensk Jakts enkät om älgjakt

Premium

Jägarna ger de stora skogsbolagen ett svidande underbetyg i Svensk Jakts stora webbenkät om älgar och älgjakt. Samarbetet har försämrats, samtalsklimatet är mycket dåligt och inflytandet över älgförvaltningen har minskat avsevärt.

Det nya älgförvaltningssystemet har varit i bruk under tio års tid. Det nya systemet förändrade styrkeförhållandena mellan jägare och skogsbolag – där de sistnämnda som arrenderar ut stora delar av den mark som älgjakten bedrivs på till de lokala jaktlagen – numera har utslagsröst i älgförvaltningsområdena.

 

Ökat avskjutningen

Under den perioden har älgstammen sjunkit avsevärt där skogsbolagen drivit på för att öka avskjutningen. Men vad tycker egentligen jägarna om det nya älgförvaltningssystemet? Vad tycker de om samtalsklimatet och samarbetet med skogsbolagen?

För att få svar på detta beslutade sig Svensk Jakt för att göra en webbplatsundersökning där läsare på Svenskjakt.se fick svara på frågor om skogsbolag och älgjakt. Enkäten ska ses mot bakgrund av den allt hårdare tonen från skogsbolagens sida mot sina kunder, jaktarrendatorerna, som inte bara ser till att utföra ett arbete åt bolagen utan också betalar för att få göra det.

 

Tre frågor

I den här artikeln och i grafiken här nedan redovisar vi svaren på tre av frågorna.

Efter att den nya älgförvaltningen infördes för tio år sedan, då makten över förvaltningen flyttades till älgförvaltningsområden där markägarsidan har utslagsröst, har jaktlagens inflytande över förvaltningen försämrats. 

 

Så svarade älgjägarna i Svensk Jakts webbenkät.

197 jägare av de 239 som svarat på hela enkäten, över 80 procent, anser att deras inflytande har minskat eller minskat avsevärt. 

Endast ett fåtal, 13 jägare, anser att det har förbättrats, medan 29 menar att det är som med det tidigare förvaltningssystemet.

 

Dåligt eller riktigt dåligt

Jägarna har heller inget bra samarbete med skogsbolagen.

71 procent av de som besvarat enkäten betraktar samarbetet/samtalsklimatet mellan jaktlaget och markägaren som dåligt eller riktigt dåligt.

19 procent (46 jägare) ger samarbetet ett godkänt betyg, medan knappt tio procent (23 jägare) tycker att det är bra eller mycket bra.

 

Tydlig försämring

Uppenbarligen är det på senare år som något har hänt i kontakterna mellan jägare och skogsbolag. Inte många av de svarande jägarna tycker det blivit bättre, utan en stor majoritet anser att det har försämrats.

75 procent av jägarna uppger att samarbetet/samtalsklimatet mellan jaktlaget och skogsbolaget som äger jaktmarken har blivit sämre eller mycket sämre de senaste åren.

53 jägare, eller 22 procent, tycker att det varken är sämre eller bättre än tidigare, medan ett fåtal anser att det blivit bättre eller mycket bättre.

 

Läs även:

Jägarna tystade i älgdebatten

SCA: ”Samarbetsklimatet är på det stora väldigt bra”

Sveaskog: ”Vi är öppna för kritik”

Jägarna har en dyster syn på framtidens älgjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev