lördag 4 maj

Opinion

Nu ser vi tiden an och hoppas på snabba beslut för att redan nästa år möjliggöra att fler vargar får fällas under licensjakten, skriver debattörerna. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Ett tack till ponnyn Dolly i vargfrågan”

I dagarna böjar årets licensjakt på varg. Det blir nog en snabbt avklarad historia med tanke på det alldeles för låga antal vargar som får skjutas. Positivt är dock är att EU-kommissionen i december äntligen öppnat upp för att ändra vargens skyddsstatus, från strikt skyddad till skyddad enligt Bernkonventionen.

Även om alla beslut inte är fattade tyder mycket på att det kommer att ske en omklassning av vargens skyddsstatus. För det kan vi sannolikt tacka den varg som rev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens älskade ponny Dolly.

När det blev fastställt att det var en varg som låg bakom ponnyns död meddelade von der Leyen att det var dags att se över vargens skyddsstatus i EU.

Inte hotad

Ett par länder har mycket aktivt arbetat i flera år för att ändra vargens status då den är ett problem för många som bor och verkar på den europeiska landsbygden, men detta arbete har inte fått effekt.

Vargen är inte en art på randen att utrotas – tvärtom. Det finns mängder med varg, bara i Europa uppskattas att vargens utbredningsområde ökat med 25 procent de senaste åren och antalet vargar har ökat från drygt 14 000 till 19 000.  Vargen är inte utrotningshotad.

En fara

Det är en fara att det i en organisation som EU krävs att någon i maktposition personligen drabbas för att det ska bli fart under galoscherna.

Även om vi Sverigedemokrater är mycket glada över att kommissionen äntligen tar sitt förnuft till fånga, är det milt uttryckt anmärkningsvärt att det är stackars Dollys öde som ligger till grund för detta, inte medlemsländernas problem med varg.

Även i organisationer av EU:s storlek är det tydligt att man står sig själv närmast.

Positiv effekt

När det nu inom kort verkar finns förutsättningar för myndigheterna att faktiskt verkställa det beslut som riksdagen fattat om den svenska vargpopulationens storlek, vill vi se att det är den nya jakt- och viltvårdsmyndigheten som får i uppdrag att hantera frågan om varg.

Viltvård och jakt är tätt sammanbundna frågor och att hantera dessa på bästa sätt kräver kunskap.

Att flytta denna kunskap till en egen myndighet utan inblandning av andra särintressen tror vi kommer få en mycket positiv effekt för alla frågor som rör jakt och vilt.

Spretig myndighet

Naturvårdsverket har under de socialdemokratiskt ledda regeringarna vuxit till att bli en alltför spretig myndighet med otaliga uppdrag och som förefaller svår att styra.

Nu ser vi tiden an och hoppas på snabba beslut för att redan nästa år möjliggöra att fler vargar får fällas under licensjakten.

Till dess återstår bara att önska alla årets jägare en riktigt skitjakt!

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.