Vargen som fälldes under skyddsjakt i Skåne för en vecka sedan var samma individ som rivit får vid ett stort antal tillfällen det senaste året. Foto: Lars-Henrik Andersson

Rätt varg sköts i Skåne

Den varg som sköts på skyddsjakt för en vecka sedan i reviret Söderåsen i Skåne var samma individ som kan knytas till över 20 angrepp på får i södra Sverige under det senaste året.

Följetången med den så kallade genetiskt viktiga vargen från norska Settenreviret är nu över.

Efter flera skyddsjaktbeslut som överklagats och som stoppats i domstol, kunde jakten genomföras då förvaltningsrätten avvisade det senaste överklagandet.

Analyser som gjorts vid forskningsstationen i Grimsö visar nu att det var den fårdräpanden invandraren som fälldes under skyddsjakt i Skåne i onsdags förra veckan.

Många angrepp

Prover som togs från den fällda vargen har jämförts med dna som hittats kring betten i vargdödade får. Länsstyrelsen i Skåne meddelar att vargen genom dna kan knytas till minst 15 andra angrepp i södra Sverige sedan i september förra året, varav flera inträffat inom Söderåsenrevirets gränser.

Hårt arbete

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt den 18 april, men det var först några dagar senare som varghannen dödade ytterligare får och skyddsjakten kunde genomföras, genom att vargen spårades med hund från fårhagen.

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen:

”Skyddsjaktsorganisationen arbetade hårt för att fälla denna skadegörande vargindivid. Vargen spårades med hund från ett angrepp på får och kunde kort därefter fällas.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev