torsdag 20 juni

Opinion

Vi jagade i områden med mindre hjordar av renar, där vi kunde konstatera att det fanns respekt mellan våra hundar och renarna, skriver debattören. Foto: Per Jonson

Debatt: ”Inga renar syntes i avstängda områden”

Medborgarna äger statens mark, och man vill inte ha någon diskriminering. Hur kunde då Girjas sameby vinna i Högsta domstolen?

Renskötarna i fjällvärlden har exklusiva rättigheter att fiska med nät. Vi andra som är ”markägare” får fiska med spö, har begränsningar på hur många fiskar vi får ta upp och är utestängda från vissa sjöar.

Vi har dessutom begränsningar i vår jakt, både med avseende på vilket område vi får jaga i och hur många fåglar vi får ta som byte var dag.

Givetvis ska ingen rovjakt bedrivas, så att det finns en bag limit är okej.

Bästa markerna

Det är märkligt att områden som stängs med hänsyn till renskötseln, också råkar vara de bästa ripmarkerna.

När dessa avstängda marker blir tillgängliga för jakt samtidigt som det öppnas för utländska jägare i september, som är i behov av guider, blir man fundersam.

Ingen ren syntes

Jag noterade efter en sammanställning hösten 2023 i Arjeplogsfjällen att attraktiva områden var stängda med hänsyn till renskötseln, men att vi inte kunde se några renar. Varken med kikare eller drönare.

Vi jagade i områden med mindre hjordar av renar, där vi kunde konstatera att det fanns respekt mellan våra hundar och renarna.

Man hävdar att det inte är jägarna som är problemet, utan jägarnas hundar som skrämmer renarna, även om de inte jagar dem. Kravet är ju att hundar inte visar intresse för ren om man ska jaga i fjällvärlden.

Effektivt sätt

Sedan ser man att renar drivs med helikoptrar och motorfordon, ett modernt och effektivt sätt. Då funderar man på vad som orsakar stress. Det jag vet om renar, är att de går dit de är vana att gå vid varje årstid.

Jag avslutar med en fråga, och en bild. Hur många panikslagna renar ser ni på bilden nedan?

Mats Lindström

Foto: Privat

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.