”Förtal i media kan vara straffbart”

REPLIK. Att förtala någon i media kan vara straffbart, skriver debattörerna angående en krönika på Svenskjakt.se där en hemsida om rovdjur som vänder sig till en internationell publik granskas ur faktasynpunkt. Svensk Jakts Olle Olsson svarar direkt, och konstaterar att debattörerna fortsätter att hänvisa till samma hemsida, med alternativa fakta. Han förklarar också att Svensk Jakt inte låter sig skrämmas.

26 juni 2024

”Hoppas på generaldirektör med helhetssyn”

Jag läste på Svenskjakt.se att Miljöpartiets förra språkrör Per Bolund har sökt jobbet som generaldirektör på Naturvårdsverket. Man får hoppas att det inte blir någon jaktmotståndare som får tjänsten.

25 juni 2024

”Renmarksutredningen lever inte upp till samhällskontraktet”

Samhällskontraktet mellan stat och medborgare innehåller rättigheter och skyldigheter från båda sidor. Kontraktet bygger på tillit. Det förutsätter rättssäkerhet och en myndighetsutövning som upplevs begriplig och i huvudsak rättvis. Renmarksutredningen lever inte upp till det.

24 juni 2024

”Sluta jobba med splittring, Jägareförbundet!”

Föreningen Sveriges Jägare och Jägarnas riksförbund är kritiska till att Jägareförbundet i Östergötland inte vill samarbeta med dem och inte delar information med dem.

22 juni 2024

”Hatet måste upphöra”

REPLIK. Hatet mellan samer och jägare och fiskare och andra som blossat upp efter Girjasdomen måste upphöra.

20 juni 2024

”Jag håller med om tillståndet för älgen till 100 procent”

REPLIK. Jag jagar i Västerbottens skogar och resonerar på samma sätt som Rolf Svensson om hur vi bör tänka och förmedla kunskap om älgens biologi, som inte bara bygger på ekonomiska förutsättningar som tas fram av skogsbolag och myndigheter.

19 juni 2024

”Renmarkskommittén har spelat ut sin roll”

Att samebyar kan ha rätt att stämma staten för att få ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket ovan odlingsgränsen är befängt. Vi kan inte ha en tågordning som innebär att cirka 4 000 personer blir mer värda än alla andra svenskar, inklusive den del av vår ursprungsbefolkning på uppskattningsvis 20 000 icke renägande samer.

18 juni 2024

”Hur många tamdjur går det på en varg?”

Att se alla dessa bilder på sönderslitna får är vedervärdigt.

13 juni 2024

”Grovkalibrig revolver behövs vid eftersök”

Jag önskar att regeringen tar bort femårslicenser på enhandsvapen och på vapensamling. Enklast skulle vara om regeringen slår fast att jägare och sportskyttar ingår i totalförsvaret, så slipper vi EU-byråkratin.

Vargar får snabbt smak på enkla byten – därför måste beslut om skyddsjakt tas redan efter första attacken, skriver debattören.

12 juni 2024

”Jägareförbundet kräver snabba beslut om skyddsjakt på varg”

Jägareförbundet Östergötland kräver snabbare besked om skyddsjakt på varg och regelbunden licensjakt. Det som nu pågår är inte acceptabelt.

Stämningen har förändrats i fjällvärlden efter Girjasdomen, skriver debattören.

11 juni 2024

”Efter Girjasdomen har stämningen förändrats”

Tidigare umgicks vi med renskötande samer utan problem. Men på senare år, särskilt efter Girjasdomen, har en helt annan stämning utvecklats.

Vi moderater anser att alla svenskar ska ha möjlighet till jakt och fiske på statens marker i fjällen, skriver debattörerna.

10 juni 2024

”Värna svenskarnas tillgång till naturen”

Jakt och fiske på statens mark ska ställas till förfogande av staten. Det är orimligt att en grupp ska ges speciella förmåner. Rätten att upplåta jakt och fiske ska precis som på andra ställen i landet vara kopplat till markägandet.

8 juni 2024

”Gränsen är passerad med råge”

REPLIK. Artificiell intelligens, AI, kan tyckas vara bra inom vissa områden. Men om Al behövs för att vara jägare är det utan tvekan det ultimata beviset att personen inte är lämplig som jägare.

När man pratar med renskötare som är vänner och grannar och som man jagar tillsammans med, säger de att fjälljaktutredningen endast kommer att medföra försämringar, skriver debattören.

7 juni 2024

”Utredning om jakt och fiske skapar onödig osämja”

Renmarkskommitténs utredning om rätten till jakt och fiske har skapat en dålig stämning i norra Sverige. Det är märkligt att staten genom sin utredning kan åstadkomma något sådant.

6 juni 2024

”En sjuk tolkning av vapenlagen”

Jag har en vapengarderob med sex vapen varav två är klass 1. När jag tänkte skaffa en .222 Remington och skrota min gamla 6,5x55 Carl Gustaf började problemen.

5 juni 2024

”Lagen ska inte ställa onödiga krav på legala vapenägare”

Nyligen lämnade 2022 års vapenutredning sitt betänkande. I den omfattande utredningen föreslås flera lättnader för legala vapenägare. Den innehåller också förslag som kan uppfattas som alltför ingripande. Nu fortsätter vårt arbete med att förenkla reglerna, och vi är fast beslutna att ta fram förslag som förbättrar villkoren för legala vapenägare. Det skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet. 

5 juni 2024

”En spaning om AI och jakten”

Artificiell intelligens, eller AI som blivit det vedertagna begreppet, kommer att förändra livet på så många områden. Kanske även inom jakten.

4 juni 2024

”Frågor att besvara innan vi röstar i EU-valet”

När vi nu går till ännu ett val borde politikerna redovisa vad de gjort sedan förra valet, då de lovade att genomföra samma saker som de gör nu.

3 juni 2024

”EU måste ompröva skarvens skyddsstatus”

Skarvens närvaro i den svenska skärgården har blivit ett allt större problem som påverkar både natur och människor negativt. Skarven, som förfular skärgården där den häckar, utgör även ett allvarligt hot mot hållbart fiske i Bottenhavet och Östersjön. Nu är det hög tid att EU vidtar nödvändiga åtgärder.

1 juni 2024

”Himmel eller helvete för en politiker”

En politiker kom till Sankte Per och fick löfte (för att det var en politiker) om att under en vecka få pröva på tillvaron i både himmel och helvete, innan den slutliga och eviga tillvaron inträdde.