tisdag 28 maj

Opinion

Det omfattande blyhagelförbudet är den förra regeringens fel, skriver ministrarna Romina Pourmokhtari (L) och Peter Kullgren (KD). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Debatt: ”Blyförbudet är den förra regeringens fel”

Vi har full förståelse för att många jägare har uttryckt oro över det nya blyförbudet, som är ett resultat av den tidigare regeringens politik. Vi undersöker möjligheterna att minimera de negativa effekterna för svenska jägare och sportskyttar, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Sverige har sedan många år ett förbud mot att använda blyhagel vid jakt på våtmarker eller vid jakt över grunda delar av öppet vatten. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i naturen på grund av miljöeffekterna.
Detta är bra och helt i linje med den svenska jakttraditionen, där man värnar naturen och ser jakten som ett givet inslag.

EU-beslut: Totalförbud mot blyhagel från 15 februari nästa år

Såg stilla på

Men inget av detta tog Socialdemokraterna och Miljöpartiet hänsyn till när de satt i regeringsställning.
Vid årsskiftet 2019–2020 valde den rödgröna regeringen att stilla se på när EU-kommissionen kom med ett nytt förslag på kemikalielagstiftning, som var så omfattande att den även påverkar jaktvillkoren. Detta var ett direkt svek mot Sveriges sportskyttar och jägare.
Om det var direkt illvilja eller bara ett allmänt ointresse för dessa frågor kan man spekulera i. Men resultatet av Miljöpartiets och Socialdemokraternas agerande för tre år sedan är att den 16 februari 2023 träder ett bindande EU-förbud i kraft som gäller blyhagel vid skytte i våtmark.

Trots vallöften – regeringen ser ingen möjlighet stoppa blyhagelförbudet

Omfattande förändring

Med det nya förbudet utvidgas definitionen av våtmark och det blir det således förbjudet att medha blyhagel vid skjutning i våtmarker och på väg till eller från skjutning i våtmark.
Kort sagt är detta en mycket omfattande lagförändring. Särskilt med tanke på att Sverige är ett av de länder som har mest våtmarker i världen.

Kan inte stoppas

Det här är en EU-förordning som är bindande och har direkt tillämplighet i hela EU. Det går därför inte att stoppa eller ändra det kommande EU-förbudet från regeringens håll. Den möjligheten fanns tidigare, när förordningen fortfarande togs fram.
Vi måste nu gå vidare och lägga fokus på det praktiska genomförandet i Sverige.

Andras fel

Hur hamnade vi här när Sverige redan hade lagstiftning för att skydda miljön på plats? Jo, den dåvarande socialdemokratiskt ledda regeringen beslutade att inledningsvis stödja förslaget.
Det här möttes av kraftfull kritik i Sveriges riksdag. En majoritet av EU-nämnden (M, KD, L, SD och C) krävde att Sverige skulle rösta nej till förbudet. Det var först i januari 2021 som den dåvarande regeringen tvingades byta linje.
Men regeringens åsiktsskifte kom i sista stund och för sent. En majoritet av medlemsstaterna i EU röstade för förbudet.

Ett svek

Det nya förbudet är inget som den nuvarande regeringen vare sig drivit eller kunnat påverka. Tvärtom var regeringsunderlaget del av den kritiska majoriteten i riksdagen.
Det är beklagligt att Sverige hade en regering som svek jägare och sportskyttar.
Vi önskar att den förra regeringen skulle ha gjort mer när den hade chansen.

Regeringen: Ingen ersättning till jägare för obrukbara vapen

Förstår oron

Vi har full förståelse för att många jägare och sportskyttar har uttryckt oro över det nya förbudet. Därför vill vi vara tydliga med att regeringen undersöker möjligheterna för att minimera de negativa effekterna av förordningen för svenska jägare och sportskyttar.
Regeringen avser att ge ansvariga myndigheter uppdrag som syftar till att underlätta för dessa grupper.

Tror på jägarna

Det kan handla om informationen om var det nya förbudet gäller och inte.
Det kan också handla om att utifrån svenska förhållanden utreda lämpliga åtgärder avseende de jaktvapen som, på grund av risk för personskador eller av djurskyddsskäl, inte skulle vara lämpliga att använda med blyfri ammunition.
Vi har stor tilltro till att den svenska jägarkåren och landets sportskyttar är noga med att följa gällande regler. Det är därför viktigt att reglerna också är tydliga.

 

Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister
Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.