Moderaterna lovade före valet stoppa blyhagelförbudet. Men nu pekar allt på att det införs redan 15 februari nästa år. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) skyller på förra regeringen och menar att förordningen måste följas och vill inte kalla det för ett sviket vallöfte. Foto: Kjell-Erik Moseid & Privat

Trots vallöften – regeringen ser ingen möjlighet stoppa blyhagelförbudet

Premium

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) skyller det kommande blyhagelförbudet på den förra regeringen.
Detta trots vallöften från den borgerliga sidan att förbudet skulle stoppas.
I stället ska regeringen nu undersöka möjligheterna att minimera de negativa konsekvenserna av blyförbudet för jägare och sportskyttar.
Vad det innebär konkret är dock oklart.

Inför riksdagsvalet i september genomförde Svensk Jakt en stor partiledarenkät.
En av frågorna till partiledarna handlade om blyammunition: ”EU förbereder ett beslut om ett totalt förbud mot bly i ammunition. Hur ställer sig ditt parti till det?”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var tydlig i sitt svar:
– Förslaget måste stoppas. Beslut om svensk jakt ska fattas i Sverige, och frågan om blyammunition vid jakt är inte något som ska regleras på EU-nivå. I Sverige har vi redan ett tydligt naturskydd och strikta restriktioner för bly i våtmarker. De är fullt tillräckliga, och något som vi står bakom.

Banna den som bannas bör

Miljödepartementet har dock slagit fast att EU:s förordning gäller fullt ut, och att en svensk definition av vad som är våtmark inte är aktuell att hävda.
– Det brukar heta ära den som äras bör, men i det här fallet får man vända på det och säga banna den som bannas bör, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Det han syftar på är att den dåvarande socialdemokratiskt ledda regeringen vid årsskiftet 2019/2020 stödde EU-kommissionens förslag om ett förbud mot användning av blyhagel för jakt i våtmarksområden i hela EU, detta via EU:s kemikalieförordning (REACH).
Kraftig kritik från oppositionen riktades mot den dåvarande regeringen som ändrade sin ståndpunkt i sista stund, när blybeslutet skulle fattas i ministerrådet. En majoritet av medlemsstaterna röstade dock för förbudet.

Fel ingång i förhandlingar

Peter Kullgren menar att om Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade haft en annan ingång i förhandlingarna så hade utgången kunnat bli en annan.
– Det var så dags ändra inställning när förhandlingarna var klara, säger Peter Kullgren som menar att S och MP borde lyssnat på oppositionen i ett tidigare skede och därmed haft en annan ingång i förhandlingarna.

Minimera konsekvenserna

EU:s nya förordning innebär att det från och med 15 februari blir förbjudet att avlossa och bära med sig blyhagel i, eller inom 100 meter från, en våtmark. Det nya förbudet innebär att samma regler för användning av blyhagel kommer att gälla inom hela EU.
— Det här är ingenting som den nuvarande regeringen vare sig drivit eller kunnat påverka. Jag vet att den svenska jägarkåren är noga med att följa gällande regler. Vi undersöker därför möjligheterna att minimera de negativa konsekvenserna av förordningen för jägare och sportskyttar, säger Peter Kullgren.
Vad det handlar om konkret kan han inte ge svar på i dagsläget.
– Det vore olämpligt av mig att spekulera i olika exempel och föregå det som vi nu ska titta på. Jag har inte allt på bordet vad som är möjligt heller, säger han.
Peter Kullgren tillägger att svenska jägare kommer att vilja veta vad som är en våtmark, och om man befinner sig i närheten av en sådan.
Han menar att definitionerna av våtmark inte får lämna utrymme för spekulationer så att en jägare omedvetet gör fel.
– Det är en av de saker som vi tittar på nu, säger Peter Kullgren.

Omvänd bevisbörda

Kraftig kritik har också riktats mot den omvända bevisbörda som EU vill införa, då jägare som befinner sig inom 100 meter från en våtmark med blyhagelpatroner i fickan måste kunna bevisa att de inte ska användas vid jakt i våtmarken.
Något som strider mot Sveriges grundläggande rättsliga principer, anser bland andra Jägareförbundet.
– Det har inte prövats i svensk domstol ännu och det är den gången det behöver ha och därför är det svårt att veta om de farhågorna kommer att besannas eller inte. Det är också något som vi behöver titta på, säger Peter Kullgren.
När regeringen ska vara klar med sin konsekvensutredning av blyförbudet i våtmark kan landsbygdsministern inte svara på.
– Vi vilar inte på hanen utan ska försöka minimera konsekvenserna av den här förordningen, säger Peter Kullgren.
Både han och KD:s partiledare Ebba Busch har varit tydliga med att blyhagel medför säkrare skott och bättre effekt av skottet än alternativen, vilket i sin tur minskar risken för skadskjutning och djurlidande.

Nya ministern: Jägarna kan vara lugna för att regeringen ska leverera

Hur säkerställer ni i regeringen att jaktetiken kan upprätthållas trots blyförbud?
– Det var Socialdemokraterna och Miljöpartiet som satt i regeringen när det här förbudet drevs igenom. Kristdemokraternas linje har inte ändrats. Däremot har EU:s förordning ändrats, och skulle vi suttit i regering tidigare hade vi försökt förhandla det här på ett annat sätt än Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Vi får nu försöka hantera konsekvenserna av det här, säger Peter Kullgren och tillägger:
– Vi tycker inte att förordningen är bra och vill annat och det har vi uttryckt med tydlighet.

 

Kan ni inte strunta i förordningen med hänvisning till bland annat jaktetiken?
– Det är en förordning och det är bara att göra, men det är klart, ska det här ändras så är det hela kemikalieförordningen som ska ändras och det tror jag inte är enkelt att få till, säger Peter Kullgren.

Peter Kullgren, (KD).

Han anser att Sverige och Finland drabbas särskilt hårt på grund av en natur med mycket våtmark och att det är en konsekvens av att Sverige i ett tidigt skede inte protesterat och fört fram den konsekvensen.

 

Men kan Sverige strunta i förordningen?
– Det ser jag som väldigt svårt och det kommer i så fall att få konsekvenser.

 

Vilka konsekvenser?
– Jag vet inte exakt vilka men vi bryter i så fall mot en förordning och jag gissar att det i slutändan kan medföra dryga viten, pengar som Sverige behöver till annat, bland annat till sjukvården, säger Peter Kullgren.

 

Strax före valet sa både moderater och kristdemokrater att man inte kommer acceptera ett förbud, men ni accepterar nu förordningen? Sviker ni era vallöften?
– Vi deklarerade vår ståndpunkt, men det är inte vi som röstat ja till det här. Det är inte vi som velat ha den här förordningen. Det ansvaret kan omöjligen landa på oss. Däremot är vi satta att hantera både bra och dåliga beslut som Miljöpartiet och Socialdemokraterna fattade när de satt i regering. Det här är ett av de sämre besluten. Vi får försöka hantera och minimera de negativa konsekvenserna så långt vi kan.

 

Men Ulf Kristersson sa strax före valet att förslaget måste stoppas och Ebba Busch sa att ni inte vill ha ett blyhagelförbud innan fullgoda alternativ finns. Är inte det falsk marknadsföring gentemot väljarna, när ni säger att det ska stoppas och nu låter ni förordningen få genomslag?
– Vi har inte låtit något gå igenom. Om en majoritet i EU:s ministerråd röstar för en direkt gällande förordning, så är det svårt sätta sig emot. Det är inte bara att strunta i EU-förordningar. Vi är upplåsta. Sverige har inte lyckats få andra länder att förstå Sveriges situation, slutar Peter Kullgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev