Tolv steg till ett bättre kulvapen
PremiumKanske är det dags att ta ytterligare ett steg och försöka förbättra studsaren? Här får du tolv tips av Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth.
1. Börja med kolvlängden
En alltför lång kolv får vapnet att kännas framtungt. Den försämrar skjutställningen och kan häkta i kläderna. Men även en kort kolv kan störa skjutställningen. Och rätt som det är låter den kanske slutstycket slå i näsan när du repeterar.
Du kan utvärdera andra kolvlängder helt enkelt genom att skruva bort bakkappan eller tejpa på något som förlänger kolven. Tänk på att kolven gärna ska vara någon centimeter längre i liggande skytte än i stående, så försök optimera den för den skjutställning du prioriterar högst.
Att vapnet kommer till axeln mjukt och naturligt är ett bra första steg. När du gjort anläggning och armbågen har en rät vinkel samtidigt som skjuthandens handled är rak och avslappnad är kolvlängden troligen ungefär rätt. Repeteringen ska också flyta fint med vapnet vid axeln.
Har ditt vapen en syntetstock kan du vara hänvisad till olika mellanlägg eller olika tjocka bakkappor. En träkolv kan förkortas eller förlängas efter behov, antingen av en händig vapenägare eller av en kolvmakare. Känns det krångligt, titta på punkt 8.
2. Fortsätt med pistolgreppet
Många upplever att avtryckarhandens grepp blir stadigare med ett fylligt och relativt brant pistolgrepp. Du kan experimentera med valfri fyllning och lite eltejp. Känns pistolgreppet litet bygger du kanske mest bakåt-utåt. Känns det stort kan du prova att bygga på det lite i framkant.
Pistolgreppet och avtryckaren ska passa tillsammans. Vissa avtryckare kan flyttas framåt eller bakåt. Använd i så fall även den funktionen. Sträva efter att kunna lägga fingrets främsta led vinkelrätt mot avtryckaren.
Ett mothåll för tumvecket högt uppe på kolvhalsen kan bidra till ett stadigare grepp. En tumhylla uppe på kolvhalsen ger ett -alternativ för ett avslappnat grepp.
Att moderera pistolgreppet själv är sällan mer än en provisorisk lösning. Men det kan hjälpa till med beslutet innan kolvmakaren får jobb eller eftermarknadsstocken köps.
3. Fixa kolvkammen
När kinden vilar stadigt mot kolvkammen ska du ha full bild i kikarsiktet. Det hjälper dig att snabbt hitta rätt siktbild, men det blir också lättare att hantera rekylen. Standardvapen brukar ha för låga kolvkammar, så en höjning är närmast en rutinåtgärd och en snabb väg till ett bättre vapen.
Det är frestande att montera kikarsiktet först och anpassa kolvkammen sedan. Men den som vill prioritera ergonomin börjar med kolvkammen. Man fixar alltså en bekväm kolv först och anpassar kikarmontaget efter den.
När kolvlängd och pistolgrepp känns bra gör du en anläggning och lägger kinden till kolven. Strunta i eventuellt kikarsikte. Behöver du luta huvudet nedåt och framåt för att få en bra kindkontakt är kolven för låg. Om du nästan tittar genom ögonbrynet då du riktar blicken framåt är det också ett tecken på att kolven är för låg.
Du bör alltså kunna hålla huvudet relativt högt och rakt och ändå ha kindkontakt. Ögat ska inte heller behöva rulla upp i huvudet för att se framåt.
Det finns enkla kolvkamshöjare som kan hjälpa dig att fixa det här. Det går också att montera en ställbar kolvkam på de flesta befintliga kolvar. På eftermarknadsstockar är de standard.
4. Se över kikarmontaget
När kolven känns bekväm kan du börja fundera på vad du ser i kikarsiktet. Är det en full bild utan svarta kanter är allt frid och fröjd. Annars ska du inte tveka en sekund att lossa ringarna och justera siktets position.
Det kan bli nödvändigt att byta till fästen med en annan höjd. Men verkar de lämpliga fortsätter du arbetet med det lösa siktet. Flytta siktet fram och tillbaka tills du får full bild. Gör detta i den skjutställning du prioriterar högst.
När ögonavståndet är rätt ska du dra fast siktet igen. Ett litet vattenpass på en plan yta på vapnet och ett på en plan yta på kikarsiktet kan lösa problemet med att få riktmedlet helt rakt. Kontrollera att siktet inte vrids då du drar åt skruvarna.
Det finns ett enklare sätt att montera ett jaktsikte tillräckligt rakt. Backa med ögat tills du ser mest svart, med bara en minimal rund bild i kikarsiktet. Centrera riktmedlet mitt i den bilden. Samtidigt försöker du se vart riktmedlets nedre stolpe tar vägen. Om riktmedlet är mitt i den runda bilden och stolpen ser ut att gå ner precis mitt på vapnets låda är siktet i princip rakt. Kontrollera några gånger, sedan drar du fast siktet i ringarna.
Dra skruvarna kryssvis. Kikarsiktestillverkarna brukar ange en kraft som du ska använda, så har du en lämplig momentnyckel använder du den. Annars gäller det främst att inte ta i för mycket.
5. Se över optiken
Alla kikarsikten är inte skapade lika. Optisk kvalitet skiljer, men det gör förstås också förstoring och andra finesser. Det innebär att ett nytt sikte kan förändra upplevelsen av vapnet.
I dag finns bra snabbfästen till många vapen. Ett extra snabbfäste med ett annorlunda sikte är intressant i många situationer. Att kunna växla mellan å ena sidan ett sikte med lite högre förstoring och bra skymningsvärde, å andra sidan ett lågförstorande sikte eller ett rödpunktssikte, kan nästan bli som att ha två olika vapen. Inte minst om du dessutom har en ställbar kolvkam och därmed alltid en rätt anpassad kolv.
6. Skaffa benstöd
Vid många jaktformer behövs inget medhavt skjutstöd, men ibland kan de göra underverk. Beroende på hur du jagar kan benstöd vara en intressant uppgradering.
Benstöd förutsätter att förstocken är tillräckligt styv. Annars kan den flexa upp mot pipan, vilket kan försämra precisionen ordentligt. Benstöd kräver också ett fäste.
Det kan vara en rembygelknopp, en picatinnyskena eller någon annan slags adapter. Men allt som sitter under förstocken kan slå dig på fingrarna i rekylen vid vanliga jaktskott, så fundera först och skruva sedan.
Ett bra benstöd bör vara lätt att ta av och på. Det ska helst vara stabilt och inte skramla. Men framför allt ska det ha ungefär rätt höjd. Många har fått rådet att välja så låga stöd som möjligt. Det är inte nödvändigtvis ett bra råd. Många skyttar upplever att de får bättre stadga om de lyfter upp bröstkorgen lite från marken.
En lite högre överkropp gör det också lättare att få kontakt mellan bakkappa och axel. Det är inte alltid självklart med alla kolvar. Om din bakkappa vill glida under nyckelbenet i liggande skytte kan en höj- och sänkbar bakkappa vara ett intressant komplement.
Ett benstöd kan gärna kombineras med bakkudde, men i fält är inte alltid kudden till hands. Rätt höjd på benstöden kan vara den som låter dig ligga med vapnet vågrätt samtidigt som din knytnäve ger bra stöd under kolven, med lite justermån uppåt och nedåt.
7. Plastbädda vapnet
Systemets bäddning i stocken är kritisk för bra precision. Har ditt vapen oförklarliga precisionsproblem kan det hända att förklaringen finns där. Att låta plastbädda stocken kan vara en problemlösning för krånglande vapen, men det kan lika gärna bidra till att förbättra en redan godkänd precision. Det kan dessutom förlänga stockens livslängd.
Har du inga problem behöver du inte bädda stocken, men det är inte så dyrt och det är aldrig fel. Man kan se det som en liten present till sitt favoritverktyg. Har du en obäddad trästock – bara gör det!
8. Byt till en eftermarknadsstock
Om det verkar svårt att göra lämpliga ändringar på din befintliga stock kan det vara värt att överväga ett byte. Skaffar du en eftermarknadsstock kan du dessutom spara originalet i befintligt skick. Det kan vara bra för andrahandsvärdet.
Utbudet av stockar varierar beroende på vapenmodell, men det finns även en del eftermarknadsstockar som säljs utan uttag för systemet och kan anpassas till de flesta vapen. I Svensk Jakt nr 10/2020 testades ett antal eftermarknadsstockar för Tikka T3x.
Med en eftermarknadsstock kan du välja något som redan från början passar din storlek. Men även din jakt. Skjuter du till exempel ofta snabba skott i stående eller sittande ställning och använder jägarmässiga stöd i terrängen kan en lätt stock med slank förstock vara bäst. Ligger ditt fokus mer på lugna precisionsskott kan en tyngre stock med bred förstock, tumgrepp under kolven och olika tillbehörsfästen vara bäst.
Gå gärna hela vägen och låt plastbädda stocken på en gång. I vissa fall behövs det inte, men annars ger det ditt projekt en bra start.
9. Byt slutstycksknopp
Många jägare är helt nöjda med slutstycksknoppen som den är. Men andra vill gärna ha mer att greppa, en längre hävarm eller bara något annorlunda. Det kan vara värt att prova, för det kan förändra känslan i repeteringen.
På vissa slutstycken kan slutstycksknoppen skruvas loss och bytas ut. På andra sitter den fast. Då är det ett alternativ att trycka på en större gummikula. Sådana kulor brukar inte vara dyra så det är lätt att prova.
Men undvik att montera en kula som är så stor att den ligger i kontakt med stocken då slutstycket stängts. Det finns de som menar att det har en negativ inverkan på precisionen.
10. Byt trycket
Moderna studsare har ofta bra avtryckare med jämna och fina direkttryck. Men det gäller inte alla och definitivt inte alla äldre kulvapen. Till åtskilliga modeller finns det eftermarknadstryck.
Har du ett ojämnt och kanske tungt tryck kan ett byte göra underverk. Kombinerar du ett stockbyte med ett nytt tryck kan det kännas som ett nytt vapen.
11. Skaffa ljuddämpare
Om du inte redan har ljuddämpare monterad är detta en snabb väg till ett trevligare vapen. Lägre skottbuller, mindre rekyl och en ofta förbättrad precision väger tungt i den positiva vågskålen. I den negativa ligger ökad vikt, försämrad balans och värmeflimmer i siktbilden vid intensivt skytte. När det gäller jaktvapen landar de flesta i slutsatsen att den positiva sidan väger mycket tyngre.
Du kan spara lite vikt och behålla balansen genom att låta korta pipan då den gängas för ljuddämpare. Det innebär en liten förlust av utgångshastighet, men vid normal jaktlig användning har det liten eller ingen betydelse. Specialisten som vill ha flack kulbana och oftast skjuter från stöd kan däremot behålla piplängden, vid den sortens skytte är det ändå inte någon nackdel med ett tungt eller framtungt vapen.
Grubbla inte alltför mycket över valet av ljuddämpare. I dag är de över lag bra. Skillnaden mellan märken och modeller är mycket mindre än skillnaden mellan att ha och inte ha en dämpare.
12. Byt pipan
Man kan korta pipan när man monterar dämpare, men det är inte den enda möjligheten. Pipor kan också bytas. Skjuter din studsare bra med din favoritammunition är detta överkurs. Men det är fullt möjligt att låta en vapensmed byta pipa i de allra flesta studsare.
Tävlingsskyttar byter ibland pipor mer eller mindre årligen på grund av slitage. Det behöver få jägare tänka på, men om ett vapen som gått tusentals skott eller vanvårdats börjar skjuta sämre kan ett pipbyte vara en utväg.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.