fredag 27 januari

Jakt & prylar

Testet gäller kolvkamshöjare som kan mont­eras enkelt och snabbt utan ingrepp i kolven.

Testet gäller kolvkamshöjare som kan mont­eras enkelt och snabbt utan ingrepp i kolven. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar kolvkamshöjare

Premium

Många kulskyttar tar sig an utmaningen att ­försöka ­förbättra precisionen i sitt vapen. Det är en god målsättning, men även då det går bra kan det vara svårt att dra full nytta av resultatet ute i markerna. Problemet är i regel inte den sista millimetern i träffbilderna på tavla, utan passningen mellan skytt och vapen.

Ulf Lindroth Publicerad 13 april 2019 - 08:52

Om du vill skjuta som om vapnet var en förlängning av din kropp förutsätter det att vapnet passar dig perfekt. Kolvanpassning är därför inte bara något för hagelgevär. Kulvapnets kolvmått påverkar både skjutställning och rekylupptagning och därmed såväl träffläge som precision.

Ett av de vanligaste problemen är samtidigt ett av de lättaste att ­åtgärda. Det handlar om kontakten mellan kind och kolvkam. Därav månadens test.

 

Anpassad för öppna riktmedel

Men först lite bakgrund. De flesta ­vapentillverkare anpassar fortfarande sina kolvar för öppna riktmedel. Det märks på att kolvkammen är för låg för att ge kindkontakt vid skytte med kikarsikte. Och det finns en logik bakom beslutet – är kolvkammen låg kan du skjuta bra med öppna riktmedel och anständigt med kikarsikte. Är den hög kan du skjuta bra med kikarsikte, men inte alls med öppna riktmedel.
Likafullt är tilltaget ganska oprakt­iskt i en verklighet där det antagligen sitter någon form av optiskt riktmedel på mellan 99 och 100 procent av alla kulvapen för jakt – en del hundförarvapen undantagna. Följden har blivit att nästan alla kolvkammar är för låga.

Med detta inte sagt att alla jägare som skjuter med kikarsikte över en alldeles för låg kolv skjuter dåligt. Tvärtom, åtskilliga skjuter riktigt bra. Men på en lång rad skyttekurser har jag ännu inte träffat någon som inte skjutit ännu bättre efter att kindkontakten ordnats.

 

Billigare än fasta kolvkamshöjare

Här intill presenterar vi ett halv­dussin kolvkamshöjare för kulvapen. I dag finns det utmärkta lösningar för att montera ställbara kolvkammar på de flesta typer av kolvar, men det har inte gjort att lösa kolvkams­höjare spelat ut sin roll. Dels kostar de hundralappar i stället för tusenlapp­ar. Dels kan de sitta på vapnet några minuter efter att köpet är genomfört. Vid behov kan de flyttas mellan olika vapen. Det kan vara både bekvämt och praktiskt med ett mjukt och varmt kindstöd och de flesta är dessutom försedda med patronhållare.

En liten brasklapp gällande montering på träkolvar: Vid lång­varig användning finns alltid en risk för färgförändringar i träet där det täckts. Har du en fin träkolv bör du inte låta kolvkamshöjaren sitta på permanent under långa perioder.

 

Testvinnare

Testets vinnare är två. Beartooth kolvkamshöjare och Stabilotherm kolvkamshöjare. Båda får får 17 poäng av maximala 19.

Beartooth kolvkamshöjare är en neoprenstrumpa som träs på kolven. Under den används valfri kombination av medföljande passbitar (fem stycken olika tjocka, sammanlagt cirka fem centimeter). På höger sida sitter en patronhållare. Priset på produkten är 295 kronor.

Stabilotherm kolvkamshöjare är ”ark” i neopren med kardborrelås och en integrerad ficka för passbitar på insidan. (Tre olika tjocka passbitar, tillsammans knappt 2,5 centimeter). Tre olika patronhållare medföljer, fästs med kardborre. Priset är 425 kronor.

 

Ladda hem hela testet som pdf

Test kolvkamshöjare

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram