söndag 17 november

Jakt & prylar

Publicerad 13 april 2019 - 08:52

Testet gäller kolvkamshöjare som kan mont­eras enkelt och snabbt utan ingrepp i kolven.

Testet gäller kolvkamshöjare som kan mont­eras enkelt och snabbt utan ingrepp i kolven. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar kolvkamshöjare

Premium

Många kulskyttar tar sig an utmaningen att ­försöka ­förbättra precisionen i sitt vapen. Det är en god målsättning, men även då det går bra kan det vara svårt att dra full nytta av resultatet ute i markerna. Problemet är i regel inte den sista millimetern i träffbilderna på tavla, utan passningen mellan skytt och vapen.

Så sattes poängen

Kolvkamshöjarna har testats på tre kolvar med olika dimensioner.

Den högsta och grövsta var en Bobergskolv med en höjd på 95 millimeter bakom pistolgreppet och 142 millimeter vid bakkappan. Den hade ett kindstöd med rollover och en största tjocklek på cirka 50 millimeter.

Mellankolven var en professionalstock till Blaser R93 med en höjd på 70 millimeter bakom pistolgreppet och 123 millimeter vid bakkappan och en största tjocklek på cirka 40 millimeter.

Den slankaste kolven var en syntetstock på Ruger 77 med en höjd på 60 millimeter bakom pistolgreppet och 120 millimeter vid bakkappan. Största tjocklek cirka 35 millimeter.

 

Följande detaljer har betygsatts:

• Passform. Fem poäng för god passform på alla tre kolvar. Fyra för god passform på två och möjlighet att använda på alla. Tre för god passform på en och möjlighet att använda på alla, eller för god passform på två och inte möjlig att använda på den tredje. Två för god passform på en kolv och möjlighet att använda på en annan. En poäng om stödet bara passar på en kolv. Maximalt 5 poäng.

• Montering. En enkel och stabil montering på passande kolvar och möjlighet att lätt flytta stödet mellan vapen ger fem poäng, fallande poäng om stödet är krångligt att montera, upplevs ostadigt eller svårt att flytta mellan vapen. Maximalt 5 poäng.

• Höjdreglering. Ett stöd som kan varieras i höjd upp till tre centimeter utan att bli ostadigt får fem poäng. Lägre maximal höjd kostar poäng, liksom om stödet blir mindre stabilt om det monteras nära sin maxhöjd. Maximalt 5 poäng.

• Tjocklek. Stödet ska i idealfallet inte bygga för mycket i sidled. Samtidigt är detta inte alls lika viktigt som på ett hagelvapen. Två poäng för ett stöd som bygger mindre än en centimeter i sidled, en poäng för ett stöd som bygger mer, men ändå känns bekvämt. Noll poäng om tjockleken upplevs besvärande. Maximalt 2 poäng.

• Övrigt. Passar stödet på både höger- och vänstervapen ger det en poäng. Medföljande patronhåll-are eller möjlighet att montera en ger en poäng. Maximalt 2 poäng.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay