torsdag 28 september

Jakt & prylar

Har en kortare piplängd en negativ inverkan på precisionen? Foto: Filip Örnerkrans

Kan jag kapa pipan utan att tappa precisionen?

Premium

Kent: Jag vill korta ner min pipa, men har hört att precision­en blir sämre. Hur mycket kan jag kapa min .30-06 utan att tappa i precision? Hur mycket tappar man i hastighet?

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Precisionen behöver inte bli sämre av att du kortar pipan. I alla fall inte inom normala jaktavstånd och förutsatt att pipan inte har någon skavank som en blåsa eller förträngning just där du kapar. 

Först och främst får man inte korta pipan till kortare än 45 centimeter. Sedan är skilda kalibrar olika lämpade att hantera en kortare pipa,  i alla fall med normal ammunition. På senare tid har det kommit ammunition som är avsedd för just kortare pipor. Om du väljer att korta pipan till under 50 centimeter bör du definitivt använda sådan ammunition. Den ger full hastighet i kort pipa.

 

Instabil kula

Precisionsmässigt kan du däremot se effekt på längre håll då hastigheten sjunker med 2–3 meter per sekund per centimeter pipan kortas (förutsatt att du använder normal ammunition). Det som då kan inträffa är att kulan blir instabil när den passerar ljudbarriären. Men detta sker på betydligt längre avstånd än vid normal jakt. Det som också inträffar är att du får sämre kulbana och anslagsenergi av den lägre hastigheten. Det kan också innebära att kulan inte uppför sig som avsett vid träff.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev