En rad nya kalibrar har släppts de senaste åren. Här kan du läsa mer om nykomlingarna. Foto: Thomas B Andersson

Kaliberguiden: Tio studsarkalibrar för jakt

Premium

Ovanligt många nya kulkalibrar har sett dagens ljus de senaste åren. Är det dags att byta eller duger de gamla populära kalibrarna lika bra?
Här jämför vi tio olika studsarkalibrar som är intressanta för jakt i Sverige. Jämförelsen kan även läsas i Svensk Jakts oktobernummer.

Utvecklingen av nya kalibrar för kuljakt har närmast exploderat de senaste åren. Som vanligt när det gäller ny utrustning för jakt är det USA som bär ledartröjan.

Förklaringen till varför så många nya kalibrar dykt upp står framför allt att finna i det ökade intresset för långhållsskytte bland nordamerikanska sportskyttar och jägare. Samma intresse för långhållsskytte ser vi växa även här hos oss i Europa.

Framför allt har nya kalibrar tillkommit i 6,5- och 6 mm-segmentet. Alla som skjutit med vår gamla svenska variant 6,5×55 känner till de trevliga fördelarna: mild rekyl, bra precision och flack kulbana.

 

Nytt stjärnskott

Det stora stjärnskottet i sammanhanget är 6,5 Creedmoor som introducerades för drygt tio år sedan av den amerikanska ammunitionstillverkaren Hornady.

Här kan man verkligen tala om massiv succé; på bara några år har nya 6,5 Creedmoor blivit en av de vanligaste jaktkalibrarna i USA.

Vapenexperter i USA säger att Creedmoor på längre skjutavstånd har en flackare kulbana, mindre vindavdrift, större energiavlämning och mildare rekyl än kaliber .308 Win med jämförbar ammunition.

 

Kenneth Skoglund.

Vad tycker expertisen i Sverige?

Frågan får gå till Kenneth Skoglund, 67, som före sin pensionering jobbade i 46 år på Norma ammunitionsfabrik i Åmotfors. Han är dessutom en erfaren älgjägare och högt meriterad tävlingsskytt.

Kenneth Skoglund säger:

– Det är jättebra för jägarna att det kommer fler valmöjligheter även i 6,5-gruppen. Tidigare har det framför allt funnits många alternativ bland 30-kalibrarna. Nu vet vi också att nya Creedmoor kan laddas upp så att den klarar de svenska klass 1-kraven, i alla fall med blykula. Använder man bara rätt kula och krut så går det bra.

– Personligen tror jag mer på den nya tyska kalibern 8,5×55 Blaser just för svenska förhållanden. Här hos oss väljer ju nästan alla som köper en ny studsare att sätta på ljuddämpare. Och då kortas ofta pipan. 8,5×55 är specialanpassad för att ge magnumprestanda även i avkortade pipor.

 

Fler nya kalibrar på gång

Han berättar att det inte finns någon risk att de svenska reglerna för klass 1-vapen inte klaras med moderna kopparkulor i en så kraftig kaliber som 8,5×55. Klenare kalibrar som 6,5 mm och 6 mm kan däremot ligga mer på gränsen för godkänd anslagsenergi på 100 meter.

Vapentillverkaren Blaser, som även producerar jaktammunition, har hittills släppt två patroner i kaliber 8,5×55: en med en Nosler Accubondkula (11,7 g) och en med kopparkulan Barnes TTSX (12 g). Norma laddar sin Oryxkula i kalibern (14,9 g) och väntas också börja sälja en Jaktmatchvariant under 2021.

 

Här följer en guide över de nya kalibrarna

 

Thomas B Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay