måndag 17 maj

Jakt & prylar

Publicerad 8 juli 2020 - 21:00

För att fylla sin roll ska kikarsiktet vara mekaniskt pålitligt, prestera hyggligt i svagt ljus och ha variabel förstoring
som fungerar både i snabba skott­lägen på kort håll, men också vid lugnt precisionsskytte. Foto: Lars Nilsson

Att välja det första kikarsiktet – lagom är bäst

Premium

Ett kikarsikte är inte det enda tänkbara riktmedlet på en jakt­studsare. Men på den första studsaren är valet så gott som självklart. Med ett lämpligt kikarsikte klarar du älg eller orre, vildsvin eller räv. Tänk lagom!

Det finns bra alternativ till kikarsikten, särskilt på jakt där lägen kan komma snabbt och nära. Men på det första egna vapnet är kikarsiktet ändå mer eller mindre självskrivet.

För att fylla sin roll ska det vara mekaniskt pålitligt, prestera hyggligt i svagt ljus och ha variabel förstoring i ett väl valt intervall.

Så väljer du rätt kikarsikte

Ett sådant sikte ställt på en låg förstoring klarar snabba lägen på nära håll. Med hög förstoring kan det vara utmärkt till lugnt precisionsskytte. Förstoringen gör det också lättare att uppfatta eventuella hinder längs kulans tänkta bana.

 

Lugna och säkra skott

Det finns ingen anledning att börja med ett specialsikte för skott på långa avstånd, eller ett för snabba skott på korta håll. Det är i de flesta fall inte heller nödvändigt att prioritera det lilla extra i fråga om skymningsegenskaper. Lugna säkra skott under goda förhållanden är ändå det bästa sättet att bygga upp en jaktlig erfarenhetsbank full av goda upplevelser.

Välj rätt kikarsikte – del 2

Ett allroundsikte är alltså rätt väg. Sedan är ett vanligt råd att spara lite på studsaren och i stället satsa på bra fästen och ett bra sikte. Det är klokt.

Men det går att argumentera för att den som har en mycket liten budget först och främst ska se till att komma i gång med jakten, även om det innebär ett lite billigare kikarsikte.

Dagens utbud av kikarsikten är nämligen bättre än någonsin. Det finns inte bara fler modeller, utan kvaliteten är också bättre. De dyrare siktena är i regel bäst både i fråga om optik och mekanik, men mellanprissiktena är ibland förvånansvärt starka konkurrenter. I dag finns även billiga sikten som är helt acceptabla.

Svensk Jakt testar vaksikten för sista ljuset

Det sistnämnda är ingen självklarhet. Tidvis har det dykt upp otroligt billiga sikten på marknaden, men de har i många fall varit av usel kvalitet. För många jägare har glädjen över det låga priset grumlats helt av frustration, onödigt stor ammunitionsåtgång och besvikelser i skogen.

 

Börja inte för dyrt

Marknaden verkar dock ha självsanerats något. Det galet billiga segmentet har tunnats ut. Något prissteg upp finns i stället ett ganska intressant utbud av billiga sikten. Till exempel sitter det fullt godkänd lågprisoptik på många av de vapenpaket som erbjuds av handlare och kedjor. Förhör dig gärna om garantin och räkna inte med att du köper ett sikte för livet, men ett sådant sikte kan vara ett sätt att komma i gång.

Budgeten är sist och slutligen din ensak. Men oavsett prisnivå ska du ha ett sikte som klarar de flesta jaktsituationer.

 

Varje kikarsikte har ett visst ögonavstånd som ger den bästa bilden. Ett långt ögonavstånd är önskvärt på vapen med kraftig rekyl, men köper du en studsare i en standardkaliber och förser den med ljuddämpare har det liten betydelse.

Det här med riktmedel

På ett jaktsikte passar det bra med ett icke medförstorande riktmedel. Det förblir stort och lätt att uppfatta även då du drar ner förstoringen för att klara snabba lägen. Det blir samtidigt smalare jämfört med målet då du ökar förstoringen och vill placera skottet med precision.

Det finns flera varianter av riktmedel med ett fint kors i mitten och grövre stolpar längre ut. Det gör det lätt att uppfatta och registrera riktmedlet i snabba lägen, eller i dåligt ljus, och medger ändå finriktning. I dag har många sådana riktmedel en belyst punkt i mitten. Det är ett bra val för allroundsiktet.

Belysning kan hjälpa till att uppfatta och registrera riktmedlet vid snabba skott, men är annars inte till någon hjälp vid skott i dagsljus. Belysning behövs främst nattetid. Det viktigaste kravet är därför att de svagaste belysningslägena är extremt svaga, knappt märkbara dagtid.
Då kan de vara lagom i mörker.

 

Läs även:

Mer om optik på Svenskjakt.se

 

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Första etappen är klar!
Nu finns äntligen våra kryddor att köpa i webshopen på www.olbryggeriet.se 😍

Fyra olika blandningar för olika tillfällen.

•Krutrök.
•Knallpulver.
•Svinaröv.
•Storfiskarn.

Just nu får ni dessutom 25% rabatt på alla kryddor, när ni använder rabattkoden: Brewhunter25 👌😁

Mer info om kryddorna finns på hemsidan.
Länk i bio!
.
.
.
#jakt #jagt #grillatärgodast #ölbryggeriet #pk_hunting #jägare #microbryggeri #vildmarken #svenskjakt #alltomjaktochvapen #jaktjournalen #JägarensKall #Svinaröv #Knallpulver #Krutrök #Storfiskarn #kött #grill #mat
...

Sven med en älg som jag sköt åt honom för någon höst sedan. Jag satt och skulle grilla mig någon korv när Sven drog upp i berget bakom mig och kom ned med den här ensamma kalven i perfekt gångstånd i famnen på mig. Ibland så går det enkelt men oftast så gör det inte det 🙈

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#gråhund #norskälghundgrå #älgjakt #garmin #astro320 #vorn #hunter #photography #jakt #jakthund #norrland #norrbotten #nikon #stalon #alaskaelk1795 #jaktnörd #jaktliv #viltvård #jagd #forest #nature #outdoors #hunting #svenskjakt #moosehunting #hunt #norwegianelkhound
#wehunt #frånskogtillbord #lexjaktmedgråhund
...

That Monday feeling! 👌😁🧚‍♀️🇳🇴
[Reklam i samarbete med Pinewood.eu] – Länk i bio! 🐾
* BYXA FINNVEDEN HYBRID EXTREME
.
.
.
.
.
#vildsvinsjakt #wildboarhunting #vildsvinsjaktmedhund
#jakt zodiacsverige #zodiacsverige pinewoodhunting_official #pinewoodhunting_official #BoarProtec #wildboarhunting #easyhunt
pinewoodhunting_official #vildsvinshund #pinewoodoutdoor_official #vildsvin #vildsvinsjakt #wildboar #jakthund #älgjakt #hunting #jägare #hunter #girlswhohunt #sweden #rallydriver #racinggirls #realtree #realtreeoutdoors #realtreeglobal #jagd #jagt #outdoor #svenskjakt #jentersomjakter #yespinewood
...

Knæk og bræk til alle 🙌🏼🍃

Let’s see what tomorrow brings 🦌🙌🏼🌿

I was lucky enough to connect on day 1 👍🏼

Can’t wait to get back out there 🦌🙌🏼📯

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #rifle #jäger #jaktförlivet #blaserr8 #nature #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #roebuck #jagenindeutschland #jæger #rådyr #huntplanapp #forestfables #bukkejagt #bukkejagt2021 #swarovski #jagenmeinepassion #spartanunite #denmark
...

3,5 kg färdigskivad och Al veds rökt Rådjursstek levererades hem idag utav Petter🙏🏻❤️ #svenskjakt #bockjakt #röktrådjursstek #kvalitetsmat #ingetskitfrånbutik #egenskjutet ...

Intresserad av mufflonjakt?
Jakt från juni till augusti.
Baggar från ca 70cm och större. Många fina troféer. Medaljbaggar i olika valör. Mejla Esstugans@gmail.com för att boka jakt!
Mycket spännande och trevlig jakt i fin miljö.
Kontakta oss för pris och upplägg.
www.esstugan.se
#jakt #mufflon #mufflonfår #jakthägn #mufflonjakt #jagamufflon #sommarjakt #medaljbagge #medaljhorn #svenskjakt #vildmarken #hägnjakt #vilthägn #jägare #jakttjej
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay