fredag 14 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 8 juli 2020 - 21:00

För att fylla sin roll ska kikarsiktet vara mekaniskt pålitligt, prestera hyggligt i svagt ljus och ha variabel förstoring
som fungerar både i snabba skott­lägen på kort håll, men också vid lugnt precisionsskytte. Foto: Lars Nilsson

Att välja det första kikarsiktet – lagom är bäst

Premium

Ett kikarsikte är inte det enda tänkbara riktmedlet på en jakt­studsare. Men på den första studsaren är valet så gott som självklart. Med ett lämpligt kikarsikte klarar du älg eller orre, vildsvin eller räv. Tänk lagom!

Det finns bra alternativ till kikarsikten, särskilt på jakt där lägen kan komma snabbt och nära. Men på det första egna vapnet är kikarsiktet ändå mer eller mindre självskrivet.

För att fylla sin roll ska det vara mekaniskt pålitligt, prestera hyggligt i svagt ljus och ha variabel förstoring i ett väl valt intervall.

Så väljer du rätt kikarsikte

Ett sådant sikte ställt på en låg förstoring klarar snabba lägen på nära håll. Med hög förstoring kan det vara utmärkt till lugnt precisionsskytte. Förstoringen gör det också lättare att uppfatta eventuella hinder längs kulans tänkta bana.

 

Lugna och säkra skott

Det finns ingen anledning att börja med ett specialsikte för skott på långa avstånd, eller ett för snabba skott på korta håll. Det är i de flesta fall inte heller nödvändigt att prioritera det lilla extra i fråga om skymningsegenskaper. Lugna säkra skott under goda förhållanden är ändå det bästa sättet att bygga upp en jaktlig erfarenhetsbank full av goda upplevelser.

Välj rätt kikarsikte – del 2

Ett allroundsikte är alltså rätt väg. Sedan är ett vanligt råd att spara lite på studsaren och i stället satsa på bra fästen och ett bra sikte. Det är klokt.

Men det går att argumentera för att den som har en mycket liten budget först och främst ska se till att komma i gång med jakten, även om det innebär ett lite billigare kikarsikte.

Dagens utbud av kikarsikten är nämligen bättre än någonsin. Det finns inte bara fler modeller, utan kvaliteten är också bättre. De dyrare siktena är i regel bäst både i fråga om optik och mekanik, men mellanprissiktena är ibland förvånansvärt starka konkurrenter. I dag finns även billiga sikten som är helt acceptabla.

Svensk Jakt testar vaksikten för sista ljuset

Det sistnämnda är ingen självklarhet. Tidvis har det dykt upp otroligt billiga sikten på marknaden, men de har i många fall varit av usel kvalitet. För många jägare har glädjen över det låga priset grumlats helt av frustration, onödigt stor ammunitionsåtgång och besvikelser i skogen.

 

Börja inte för dyrt

Marknaden verkar dock ha självsanerats något. Det galet billiga segmentet har tunnats ut. Något prissteg upp finns i stället ett ganska intressant utbud av billiga sikten. Till exempel sitter det fullt godkänd lågprisoptik på många av de vapenpaket som erbjuds av handlare och kedjor. Förhör dig gärna om garantin och räkna inte med att du köper ett sikte för livet, men ett sådant sikte kan vara ett sätt att komma i gång.

Budgeten är sist och slutligen din ensak. Men oavsett prisnivå ska du ha ett sikte som klarar de flesta jaktsituationer.

 

Varje kikarsikte har ett visst ögonavstånd som ger den bästa bilden. Ett långt ögonavstånd är önskvärt på vapen med kraftig rekyl, men köper du en studsare i en standardkaliber och förser den med ljuddämpare har det liten betydelse.

Det här med riktmedel

På ett jaktsikte passar det bra med ett icke medförstorande riktmedel. Det förblir stort och lätt att uppfatta även då du drar ner förstoringen för att klara snabba lägen. Det blir samtidigt smalare jämfört med målet då du ökar förstoringen och vill placera skottet med precision.

Det finns flera varianter av riktmedel med ett fint kors i mitten och grövre stolpar längre ut. Det gör det lätt att uppfatta och registrera riktmedlet i snabba lägen, eller i dåligt ljus, och medger ändå finriktning. I dag har många sådana riktmedel en belyst punkt i mitten. Det är ett bra val för allroundsiktet.

Belysning kan hjälpa till att uppfatta och registrera riktmedlet vid snabba skott, men är annars inte till någon hjälp vid skott i dagsljus. Belysning behövs främst nattetid. Det viktigaste kravet är därför att de svagaste belysningslägena är extremt svaga, knappt märkbara dagtid.
Då kan de vara lagom i mörker.

 

Läs även:

Mer om optik på Svenskjakt.se

 

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

På söndag då smäller det!
Inte bara bockpremiär, utan även duvpremiär för oss som bor i mellersta delen av sverige!
Denna bild är ifrån duvpremiären förra året!
Vilka ska ut på både bock och duva på söndag?#jakt #jakthund #wachtelhund #apportering #svenskjakt #jakttrion #duva #duvpremiär #hagel #fågeljakt #stubb #beretta #dove #hunting #hunter #jaga #jägare #birdhunting #jagd #jagdhund #
...

New stuff on an old chair. Every season offers new gear to the arsenal. What is the newest piece of kit you have gotten hold of this year? For me, the newest addition is #camo #ullberg
.
.
.
#jakt #jagt #jagd #swarovskioptik_hunting #stalonsweden #bockjakt #bukkejakt #sitkagear #sitkageareurope #roebuckhunting #skyddsjakt #metsästys #oxota #polowanie #vildmarken #nordichunter #svenskjakt #deerhunting #huntinggear #rwshunting
...

16:e augusti är ett heligt datum för många jägare. Hur är det för dig? Har du rekat markerna? Har du koll på råbockarna och på utrustningen? En som definitivt har koll inför söndagens premiär är nathalie_larsson84

Med start på premiärdagen och fram till och med fredagen den 21:e augusti, kommer Nathalie att gästspela på vårt Instagramkonto ruagammotecsweden där du i inlägg och stories kommer att få följa med Nathalie ut på jakt.

Missa inte att följa oss och missa heller inte möjligheten att ställa dina frågor, både kring jakten och utrustningen till Nathalie och oss!
.
.
📸: hansberggren
#bockjakt2020 #bockjakt #jakt #jägare #svenskjakt #jaktpremiär #merkelhunting #pürschjakt #bockpürsch #ruaghunting #normaammo
...

Kul att hänga på skjutbanan 💥
.
.
.
#dinjaktbild #passionforhunting #övningsskytte #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #gohunt #jaktbilder #huntingpic #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #trijiconhunt #metsästys #blaser #blaserr8 #blaserr8professionalsuccess #blaserr8success #teamblaser #blasersweden #swedenhunting #huntingtime #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Super excited about my new setup🙌🏼🌿

That grsriflestocks Bifrost really suits my blaser R8

Can’t wait to try it out💥
My old one was awesome as well, but pretty happy with this upgrade 🙌🏼🌿

So many possibilities in this stock 🙌🏼

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #blaserr8 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #roebuck #jagenindeutschland #jæger #rifle #huntplanapp #forestfables #blaser #grs #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Är det någon mer som är taggad på bockjaktspremiär?!💥👊🏼 ...

Banan är klart! 🏁 om 1-2v kommer elektriker och kyltekniker och monterar kylaggregatet och elen!
Sen är det slutspurten med lite hörnplåtar,vatten, bänkar som ska på plats!
-
-
-
-
-
-
#jakt #jägare #svenskjakt #swe_hunters #hunt #hunting #huntlife #huntinglife #jagt #jagd #nordichunter
...

5 years ago today 🤩 my good friend and I called in this Roebuck, memories created 🤩 lofrette #bukkejakt #rådyrbukk #lokkejaktpårådyr #lokkejakt #buttolo #bockjakt #bockjagd #buck #buckhead #buckhunting #buckhunter #bucks #buckseason #blaserr8 #lyngdaljaktogfiskesenter #rådyr #rådyrjakt #jaktinorge #hunting #huntingphoto #huntingphotography #jaktbilder #utpåturaldrisur #nature #njff #jeger #jegerogfisk #jegeravisen #jaktjenter #svenskjakt ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay