söndag 10 december

Jakt & prylar

Testet genomfördes med runt 450 skott under loppet av en blåsig helg. Foto: Ulf Lindroth

Test: Fem studsare i budgetklass

Premium

Det är inte alltid lätt att köpa billigt och bra. Men den här månadens test visar att det går, åtminstone så länge det gäller jaktstudsare. Vi har testat fem studsare i en relativt skonsam prisklass och betygen är genomgående höga

När marknadsekonomin fungerar som den ska driver den produktutveckling och pressar priser. Ett bra exempel på det är studsare i det jämförelsevis billiga segment som länge dominerades av Tikka T3, men som nu är bredare. En tillverkare som vill hävda sig där i dag måste göra sitt bästa och dessutom hålla igen på priset.

De fem studsare som testats den här månaden påminner om varandra i såväl utseende som pris. Funktionen är också genomgående bra, kanske till och med mycket bra. Det är i praktiken fem varianter på fina slutstycksgångar och bra trycken i smidiga vapen. Skillnaderna sitter i detaljerna.

 

Jämförbar precision

Även precisionen är jämförbar över startfältet. Men apropå precision bör man kasta in en brasklapp. Det är oundvikligt att mäta träffbilder i ett sådant här test, men man får inga definitiva svar av att testa ett nytt vapen med tre sorters fabriksammunition, även om man skjuter relativt mycket.

Ett vapen som sköt femskottsserier på fem centimeter här kan lätt vara kapabelt att skjuta serier med halva den spridningen med en annan ammunition, högre förstoring på kikarsiktet och kanske en lämplig kolvanpassning. Och ett vapen som spred tre centimeter den här gången kan mycket väl halvera det med noggrann handladdning.

 

Jämna prestationer

Testet genomfördes med runt 450 skott under loppet av en blåsig helg. Vad det fakt-iskt säger är att vart och ett av de här vapnen lätt skjuter tillräckligt bra för klövviltjakt, även under ett ganska brutalt mängdskytte. Det visar redan den första poänggränsen på sju centimeter. Den sista poänggränsen på tre centimeter visar en potential även för bra småviltsprecision.

När krutröken skingrades fanns ett problem. Hur skilja dessa studsare åt? Personligen skulle jag inte tveka en sekund att jaga klövvilt med någon av dem.

Behövde jag ett välskjutande småviltvapen skulle jag våga välja med förbundna ögon och ändå vara ganska säker på att nå i mål med ett lämpligt kikarsikte, ett stabilt benstöd och lite anpassning till skytt och skjutställning.

 

Rekordjämnt startfält

Har du speciella önskemål kan det faktiskt vara läge att välja utifrån utbudet av tillbehör och eftermarknadsprodukter till respektive vapen. Inte minst ett stockbyte kan i vissa fall göra underverk.

Detta är alltså inte en månad då vi presenterar resultat med stora skillnader. Tvärtom, det är ett av de jämnaste startfält vi någonsin haft.

 

Läs testet här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay