torsdag 30 mars

Jakt & prylar

Svensk Jakt testar sex säckar för kortare jaktturer. Foto: Ulf Lindroth

Test: Rätt säck för korta jaktturer

Premium

Många fågeljägare använder ryggsäckar på såväl korta släpp som långa turer. Det innebär förstås skiftande krav. Den här gången har vi testat några av de minsta säckarna, de som kompletterar hagelgeväret på en kort runda efter jobbet.

Ulf Lindroth Publicerad 28 maj 2022 - 08:30

Riktigt små jaktryggsäckar har uppenbara begränsningar, men de kan ändå vara idealiska vid rätt tillfälle. Jägaren som vill släppa sin fågelhund ett par timmar behöver ingen fullstor dagturssäck, men kan ha nytta av ett enkelt bärsystem. Inte minst om hunden gör sitt och skyttet stämmer.

Två egenskaper är särskilt viktiga i sammanhanget. Naturligtvis måste säcken svälja någon fågel, men först och främst ska den vara smidig. En ryggsäck för jägare med hagelgevär ska inte vara i vägen vid hagelskytte.

 

Sitta obemärkt

Skyttet kan påverkas på olika sätt. En tjock axelrem kan fungera som en oönskad kolvförlängare. En halkig axelrem kan leda till att bakkappan glider ur läge i anläggningen och en styv ryggsäck med strama remmar kan störa rörligheten i axelpartiet.

Fågeljägarens idealsäck ska alltså sitta tämligen obemärkt på ryggen, både under vandring och skytte. Tillverkarna har valt olika vägar för att nå det målet och även om de över lag är bra är de inte helt likvärdiga.

 

Ska rymma någon fågel

När det börjar falla fågel kan man inte förvänta sig samma bärkomfort i en liten diskret miniryggsäck som i en rejälare lastbärare, men ett par fasantuppar eller några ripor måste kunna bäras problemfritt.

Fågeln ska inte slänga runt och bloda ner kläderna. Dessutom ska det fortfarande gå att skjuta. Och remmarna ska inte strama alltför obekvämt ens när en gammal tjädertupp tynger säcken.

 

Andra lösningar

Där ungefär går gränsen för småsäckarna. Förväntar man sig mycket mer än så får man titta på andra lösningar. Men ofta är tyngre lass en oväntad bonus som kan hanteras med pannbenet. Med rätt inställning går det utmärkt att nå bilen eller stugan nöjd, även om svetten rinner och axlarna värker. Den lilla säcken har ändå en given plats på många korta jakter.

Vissa av säckarna har en ytterligare funktion – ett hölster eller någon annan lösning som låter jägaren bära vapnet bekvämt. Den som helst bär vapnet i händerna för högsta möjliga beredskap kanske fnyser åt det, men personligen uppskattar jag möjligheten. Ibland används den mycket, ibland inte alls, men funktionen är ett plus för en jaktsäck.

 

Bekvämt

Att bära vapnet i säcken ska förstås vara bekvämt, men minst lika viktigt är att vapnet kan ligga i händerna på nolltid. Helst ska det också gå snabbt och enkelt att sätta tillbaka det i säcken.

Naturligtvis finns det stort utrymme för tycke och smak i valet av ryggsäck. De testade säckarna är helt klart olika konstruerade och har därför sina respektive styrkor och svagheter. Förhoppningsvis hittar du en favorit.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.