lördag 2 mars

Jakt & prylar

Svensk Jakt testar åtta rödpunktsikten. Foto:Ulf Lindroth

Test: Åtta rödpunktssikten

Premium

När det gäller snabba skott i trånga lägen är ett rödpunktssikte på ­hemmaplan. Vid en första anblick kan de se ganska likadana ut och ­verka jämbördiga. Men tittar man närmare upptäcker man styrkor och ­svagheter. Det har vi gjort.
Testet kan du även läsa i Svensk Jakts aprilnummer.

Hundförare och passkyttar på drevjakter använder dem. Somliga monterar dem på en ­drilling eller en kombibock och ibland hamnar de på ­hagelgevär.

Rödpunktssiktet är inte den absolut vanligaste typen av riktmedel, men de har en rejäl marknads­adel och den har de av goda skäl. När det gäller att ­skjuta snabbt med full överblick över ­situationen är siktena svåra att slå. Det finns åtskilliga modeller på marknaden och ofta ser de ut att vara nästan likadana. De har få reglage och till synes enkla funktioner. När allt går som planerat är det mest bara att montera siktet, skjuta in det och ställa punkten på rätt styrka.

Samt – förstås – träna med det.

Skillnader mellan siktena

Men skillnaderna visar sig snart. Ska du montera siktet på weaverklackar eller picatinny­skena är det inget problem, då passar alla. Men behöver du ett annat fäste ­minskar utbudet. Om höjden på montaget spelar roll påverkar det också valet.

Batterilivet är i flera fall ­otroligt bra, men där finns skillnader. Rödpunktens styrka kan också vara mer eller mindre lätt att få rätt, den optiska kvaliteten kan variera och om du rör ögat bakom siktet kan det ge större eller mindre utslag på träffläget.

Parallax

Det talas ofta om ­parallax­fria rödpunktssikten och för vissa modell­er är det i ­praktiken korrekt, men det är absolut ingen generell sanning för siktes­typen. I vissa fall är parallaxen så påtaglig att det kan påverka precisionen.

De flesta siktena i testet är av liknande typ. Avgränsningen är gjord så att det ska vara slutna sikten med rödpunkt. De tv-skärmsliknande och ofta mycket kompakta reflex­siktena ­sparar vi till en annan gång.

Kämpar

Steiner MRS är i princip ett sådant sikte, men det har en ­sluten ­konstruktion och fick därför vara med här. Jämfört med de mer ­traditionella rödpunktssiktena kämpar MRS i vissa moment. ­Förklaringen torde ligga i den annorlunda optiska lösningen, som samtidigt möjliggjort att siktet är minst och lättast i testet.

Men till saken. Det mesta du ­b­ehöver veta om det här testet kan du läsa i faktarutan lite längre ner i artikeln, ”Så sattes poängen”. Sedan hittar du det matnyttiga resultatet på tabellsidorna direkt här nedanför.

Ladda hem testet här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay