Granskog som växer intill sjöar och vattendrag innebär att vattnet blir brunare, enligt en studie vid Lunds universitet. Foto: Martin Sjödin/Skogssällskapet

Granskog vid stränder ger brunare vatten

Förgraningen innebär inte bara ett mörkare landskap och artfattigare skogar. En studie visar att allt mer granskog också innebär att vattnet i sjöar och vattendrag blir brunare.

Forskningen, som finansieras av Skogssällskapet och bedrivs vid Lunds universitet och vid SLU i Umeå, visar att brunare vatten hänger samman med förgraningen. Därför får skogsägarna nu rådet att gynna lövskog på sjöarnas stränder och längs åar och bäckar, i stället för att plantera granskog.

Nya föreskrifter: Tall ska planteras på magra marker

Misstänkte försurning

Emma Kritzberg. Lunds universitet.

Tidigare har man trott att det allt brunare vattnet hängt samman med försurningen. Den höga surhetsgraden i marken gjorde att organiskt material löstes upp i lägre grad. Man förklarade brunifieringen av vattnet med en återgång till ett naturligare tillstånd.

Men Emma Kritzberg, professor i akvatisk ekologi vid Lunds universitet, för i stället fram tesen att vattnet blivit brunare av att det i dag finns mer granskog i Sverige.

Mer tall än gran sattes förra året

”Läcker inte ut”

– Att granskogen brett ut sig innebär att markskiktet blivit rikt på organiskt material, humus. I jordbruksmark och lövskog bryts det organiska materialet ner mycket snabbare och till skillnad från i granskogen läcker det inte ut i vattnet, säger Emma Kritzberg i ett pressmeddelande från Skogssällskapet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev