Hittar du färsk älgspillning nu under sommarhalvåret så kan du skicka in den till SLU och hjälpa forskare att ta reda på hur mycket bärris älgen äter. Foto: Per Jonson

Forskare vill ha din hjälp att kartlägga älgens födoval

Bärriset har minskat avsevärt i Sverige och eftersom riset tillhör älgens viktigare födokälla så vill forskare nu få hjälp av allmänheten. I ett kungörande efterfrågas nu spillning från många platser i landet.

1900-talets skogsbruk med storskalig granplantering har gjort skogarna tätare och mörkare. Följden är att mängden bärris minskat ordentligt. Enligt studier så mycket som halverats i vissa delar av landet.

Bärris är en viktig födokälla för älgar. Enligt SLU kan god tillgång på bärris dessutom minska betesskadorna på tall. Genom tidigare forskning och analys av spillning har forskare kunnat kartlägga detta, men spillningsproverna är tagna på en begränsad yta.

– Våra studier är gjorda i områden i Västerbotten och Södermanland. Nu vill vi veta om bärriset är en viktig födokälla för älg i resten av landet, säger Robert Spitzer, forskare vid SLU i ett pressmeddelande.

Forskarna vill därför ha hjälp av allmänheten. Hittar du färsk spillning under växtperioden kan du skicka den till SLU för dna-analys.

– Vi kommer att publicera resultaten på vår webb allt eftersom för varje älgförvaltningsområde vi får in prov från, säger Robert Spitzer vidare i pressmeddelandet.

Mer info om hur du går till väga här>>

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev