I fortsättningen är det så här det ska se ut. Enligt Skogsstyrelsen får skogsägarna inte längre plantera gran på marker där det ska växa tall.

I fortsättningen är det så här det ska se ut. Enligt Skogsstyrelsen får skogsägarna inte längre plantera gran på marker där det ska växa tall. Foto: Jan Henricson

Nya föreskrifter: Tall ska planteras på magra marker

Skogsstyrelsen har tagit fram nya föreskrifter som ska hindra skogsägare att plantera gran på magra marker där det i stället ska växa tall.

Skogsstyrelsen har på senare år fått hård kritik för att man bidragit till förgraningen i södra Sverige, då man rekommenderat skogsägare att föryngra med gran i stället för tall för att på så sätt undvika betesskador från i första hand älg.

Resultatet har blivit förskräckande då gran på för magra marker får dålig tillväxt, stressas av torka och blir mer känsliga för insektsangrepp av granbarkborre.

Förgraningen har också bidragit till ett mörkare landskap och brist på ljuskrävande och för viltet viktig växtlighet, som bärris.

 

Ingen huvudplanta

Men nu ska det bli ändring. Tall ska växa på tallmarker. Enligt ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen kommer gran inte längre att få betraktas som huvudplanta på marker som är typiska tallmarker.

– De nya kraven kommer att få en positiv effekt för produktionen i skogen men det är också bra för naturvården. Många arter är beroende av att tallskog som avverkas inte ersätts med gran, säger Bert Krekula, tillsynsspecialist på Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.

 

Från april

De ändringar som nu görs i föreskrifterna och de allmänna råden som Skogsstyrelsen beslutat om, börjar gälla 1 april 2022.

Om markägare inte följer föreskrifterna kan de ställas inför kravet att göra om och plantera med ett trädslag som passar markförhållandena.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev