tisdag 16 april

Opinion

Debatt: ”EU:s vapenlagar påverkar oss alla”

Om EU nu förbjuder vissa vapen står andra på tur nästa gång man vill skärpa vapenlagarna. Därför måste vi agera tillsammans, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Många har uppmärksammat förslaget från EU gällande vapen som officiellt kom ut den 18 november. Många frågor började ställas från både jägare och sportskyttar. Vad ska hända? Är jag påverkad?

Det tog ett tag sedan började svenska politiker svara oss. Ytterligare några dagar senare diskuterades det i Bryssel och bilden började klarna.
I detta skede började vissa personer säga, ”Det påverkar ju inte mig, det handlar ju om IPSC-skytte och det håller ju inte jag på med”. Andra sa, ”Tja, jag blir väl av med mitt gevär, men resten är ju lugnt”.

Felaktigt resonemang
Oavsett hur man resonerar så tror jag man gör fel. Det handlar inte bara om att sportskyttar kan bli av med sina bössor, AR15, AK47 och liknande kloner för IPSC-skytte.
Det handlar om att ”pinnhålet” mellan vad som är OK att äga och använda för skytte, oavsett om det är jakt eller sportskytte flyttas nedåt ett snäpp.
Om direktivet går genom innebär det att jägarna är de som håller stafettpinnen. Det är Browning BAR och liknande gevär som är det mest exotiska enligt lagen.

Arbeta tillsammans
För att tänka logiskt och proaktivt borde vi snarare hålla stafettpinnen tillsammans. Tidigare var det k-pistskyttarna som höll i stafettpinnen själva.
Det är extremt svårt att få licens på en k-pist i Sverige idag.
Låt oss istället flytta tillbaka gränsen så vi kan arbeta tillsammans och få en fungerande och bra vapenlag i EU. För det gäller inte bara Sverige, vi vill ju gärna kunna tävla mot andra skyttar i Europa. Eller jaga i andra länder. Eller hur?
Nu borde många av er som läser detta känna att det påverkar er. Det är då ni ska skriva på protestlistan och börja maila politikerna som sitter i regeringen och i EU-parlamentet.
Har ni inte gjort det redan, skriv på protestlistan.

Daniel Lilienberg
Firearms United – Sweden
IPSC-skytt

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.