lördag 22 juni

Opinion

Om EU och svenska staten kräver att vi ska ha godkända kulfång som medger återvinning av blyammunition på alla skjutbanor, så ska svenska staten subventionera dessa nya kulfång till hundra procent, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Lär av tidigare misstag inför kommande blyförbud”

Jag har full förståelse för att alla jägare med gamla fina och väl fungerande hagelbössor är ledsna och förbannade nu när användning av blyhagel vid jakt försvåras i Sverige. Inför ett kommande totalt blyförbud för kulammunition måste man inom skytte- och jägarorganisationerna lära av tidigare misstag.

Utvecklingen är trist, men jag tycker även att jägarorganisationerna har varit väldigt naiva och långsamma under den process som har pågått de senaste åren i EU avseende blyfrågan.
Som intresseorganisationer har man ju haft goda möjligheter att förankra sina krav i de olika politiska partierna, men som utomstående kan jag inte finna några objektiva bevis på att detta är gjort.
Jag hoppas verkligen att jag har fel, men för mig ser det ut som att man lite naivt, under flera år, har haft goda förhoppningar om att det hela ska lösas. För mig påminner det om när jag själv spelar på veckans Lotto.

Regeringskris och nyval

Regeringspartiet Liberalerna fick ju posten som miljöminister. Vilken liberal som fick jobbet spelar ingen som helst roll i detta fall.
När man studerar Liberalernas partiprogram ser man tydligt att oavsett vad EU bestämmer i Bryssel kommer L att rösta ja.
Sista stycket i Liberalernas partiprogram för miljö och natur är tydligt:
”Miljöförstöring och klimathot påverkar förutsättningarna för allt liv på jorden och stannar inte vid nationsgränser. Arbetet måste vara internationellt.
Arbetet inom EU är avgörande för att kunna värna vår miljö och natur. Europa är den kontinent som bedriver det mest ambitiösa miljö- och klimatarbetet.”
Liberalerna kommer aldrig att vika sig och skulle övriga regeringspartier försöka genomdriva en förändring kommer detta att sluta med regeringskris och nyval.

Kostnad finns

När det gäller det fortsatta livet för alla gamla fina fungerande hagelbössor, utan den berömda franska liljan, tycker jag att det är konstigt att ingen diskuterar möjligheten att renovera/uppgradera dessa till att klara stålhagel.
Hårdförkromning har använts i många år för att förstärka ytskiktet på gevärspipans lopp.
Naturligtvis finns det en kostnad förknippad med detta, men jag är övertygad om att det finns en möjlighet att rädda många gamla hagelbössor, så att de även kan användas med alternativhagel.

Kräv ersättning

Inför ett kommande totalt blyförbud för kulammunition måste man inom skytte- och jägarorganisationerna sluta vara naiva och lära av tidigare misstag:
Om EU och svenska staten kräver att vi ska ha godkända kulfång som medger återvinning av blyammunition på alla skjutbanor, så ska svenska staten subventionera dessa nya kulfång till hundra procent.
Om EU och svenska staten kräver att vi bara får använda blyfri ammunition på våra skjutbanor ska svenska staten subventionera merkostnaden för denna ammunition.
Om EU och svenska staten kräver att vi bara får använda blyfri ammunition vid jakt, oavsett var man jagar, ska svenska staten subventionera merkostnaden för denna ammunition.
Naturligtvis har jag ingen färdig modell för hur subventionen ska se ut, men kraven måste ställas tidigt på en märkbar subvention och modellen måste omgående diskuteras ingående.

 

Santa Claus

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.