tisdag 28 maj

Viltsmak

Antalet rapporterade matförgiftningar från viltkött är få, men man bör aldrig göra avkall på slakthygien och säker hantering av viltkött. Foto: Jonas Malmsten

Fråga veterinären: Är det vanligt med matförgiftning från vilt?

Premium

Jenny: I vårt jaktlag är vi noga med hygien i samband med slakt och styckning. Vi undrar om det är vanligt med ­matförgiftningar från viltkött?

Veterinär Jonas Malmsten svarar:

Det är svårt att säga, på grund av att det verkar vara färre än tio procent av alla matförgiftningar som rapporteras. Oftast rapporterar folk in utbrott med flera insjuknade personer, men enstaka fall är ovanligare i rapporteringen.

Av Sveriges 31.000 rapporterade sjukdomsfall av matförgiftning under åren 2008–2018 var det i de flesta fall inte möjligt att ta reda på vad som var orsaken (till exempel bakterie, virus eller parasit).

 

Liten del

Dock var de vanligaste smittkällorna kycklingkött, sammansatta måltider såsom smörgåstårta, pizza, kebab, samt buffémat och vegetabilier. Viltkött utgör en liten del av Sveriges totala livsmedelskonsumtion, vilket också gör att befolkningen över lag löper liten risk att bli matförgiftad.

Dock bör man trots detta ­aldrig göra avkall på hygienen i samband med slakt och ­styckning, utan alltid sträva efter att ­förbättra den och utrustningen som finns till hands.

Med bra och och ren ­utrustning, rena lokaler, bra ­kylutrymme, obruten kylkedja och rätt ­kunskap kommer man långt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev