torsdag 1 december

Regeringen: ”Mer pengar till skydd mot varg”

Miljöminister Åsa Romson (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vid dagens pressträff med anledning av utspelet i vargfrågan. Foto: Martin Källberg

I en debattartikel i Svenska Dagbladet presenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och miljöminister Åsa Romson (MP) fem nya åtgärder i vargfrågan. Bland annat permanentas vargkommittén, Naturvårdsverket ska utreda vargens gynnsamma bevarandestatus – och viltförvaltningsdelegationerna utreds.

Martin Källberg Publicerad 4 februari 2015 - 23:39

I debattartikeln, publicerad under SvD:s vinjett Brännpunkt, berättar ministrarna också att vargens status har förbättrats. Arten kommer på 2015 års rödlista – som presenteras i april – att flyttas ner ett hack, från klass tre till klass fyra. ”Detta är en klar förbättring av vargens status men den är fortfarande en hotad art. Vargen bedöms som ’strikt skyddad’ enligt EU:s art- och habitatdirektiv”, skriver Bucht och Romson.

Fem åtgärder
Ministrarna berättar i artikeln att regeringen nu lanserar fem åtgärder:
• En permanent vargkommitté inrättas. Dess uppgift blir ”att vara referensgrupp till regeringen för utarbetandet av en hållbar nationell vargpolitik”.

• Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att, i samråd med Jordbruksverket, utreda gynnsam bevarandestatus för varg. ”I uppdraget ingår att ta fram en uppdaterad sårbarhetsanalys utifrån en bred vetenskaplig grund.”

• Regeringen ökar anslaget för att förebygga viltangrepp och viltskador på tamdjur och husdjur. Dessutom får Jordbruksverket i uppdrag att utreda möjliga nya och effektivare skydds- och stödåtgärder. Naturvårdsverket ska utreda om beslutsprocesser och kriterier ”för skyddsjakt ytterligare kan utvecklas för att bidra till vargpolitikens övergripande syfte”.

• Regeringen ska utvärdera de regionala viltförvaltningsdelegationerna. ”Utvärderingen kommer att titta på hur väl delegationerna fyller sin funktion, sammansättningen av delegationerna med fokus på balansen mellan olika intressen samt förutsättningarna för delegationerna att klara ett effektivt och rättssäkert beslutsfattande.”

• Regeringskansliet ska utreda och föreslå ”en transparent och rättssäker processgång för licensjaktbeslut som är förenlig med EU-rätten. Processen ska möjliggöra beslut och prövning så att besluten kan vinna laga kraft innan jaktsäsongen börjar”, skriver Sven-Erik Bucht och Åsa Romson i SvD.
I dag klockan 11.00 håller Bucht och Romson en gemensam pressträff med anledning av de föreslagna åtgärderna. Svensk Jakt återkommer med rapportering från denna pressträff.

Debattartikeln i sin helhet finns att ta del av här.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram