Familjegrupper (prick), revirmarkerande par (trekant) och övrig stationär med föryngring (blå fyrkant). Inventering: Länsstyrelserna, Karta: SLU Viltskadecenter & Foto: Kristoffer Pettersson

Inventeringen är avslutad – vargstammen kan ha minskat

Vinterns varginventering avslutades 31 mars. Mycket tyder på att vargstammen har minskat i landet.

Den 18 april har 71 vargrevir säkrats vid vinterns inventering. 41 av dem är familjegrupper, där tre delas med Norge.

Resultatet indikerar i skrivande stund att vargstammen i Sverige uppgår till nästan 400 vargar. Det skulle i så fall vara en minskning jämfört med förra vinterns resultat på 450 vargar.

”Granskning och bearbetning av data sker under hela april. Dna analyseras vid behov. Smärre förändringar kan fortsatt ske”, uppger Linn Svensson vid Viltskadecenter.

Naturvårdsverkets sammanställning av vinterns varginventering väntas komma i juni.

Varginventeringens olika definitioner

  • Familjegrupp. En familjegrupp vargar (består som regel av hane och tik och deras valpar. Oftast är det årsvalpar, men även valpar från tidigare kullar kan ibland finnas kvar. En familjegrupp kan även bestå av föräldrar med enbart valpar från tidigare kullar även om det är mer ovanligt. Några sådana familjegrupper brukar dock dokumenteras varje år i Sverige. Om en familjegrupp innehåller årsvalpar har en föryngring skett i reviret.
  • Revirmarkerande par. Ett vargpar som etablerat sig i ett revir, men som ännu inte fått valpar. I sällsynta fall kan ett vargpar följas av en tredje varg, till exempel ett syskon till någon av dem.
  • Övrig stationär med föryngring. Fall där årsvalpar dokumenteras, men där en familjegrupp enligt definitionen ovan, inte kan påvisas under vintern. Dessa föryngringar ingår i underlaget för beräkning av populationens storlek.

Källa: Viltskadecenter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev