onsdag 22 maj

Opinion

Åsikterna är många och känslorna heta när frågor om till exempel varg, fjälljakt och älgförvaltning debatteras. Skribenten anser att allt för många debattörer döljer sig bakom signatur, i stället för att öppet stå för sina åsikter. Foto: Kjell-Erik Moseid & Roland Svensson

Debatt: ”Man bör kunna stå för sin åsikt i debatten”

Träd fram och visa läsarna vem du är och vad du vill tillföra debatten! Namn och bostadsort, mer än så behövs inte. Även anonyma insändare kan vara vettiga och nödvändiga. Men generellt bör den som vill framföra något kunna stå för sin åsikt och sina idéer – även om de är kontroversiella och kanske retar upp någon.

Under anonymitetens skydd kan ju vem som helst sätta ihop vad som helst och personligen skydda sig mot kritiska genmälen genom att dölja sig bakom exempelvis ”Arg svensk”, ”Ilsken skattebetalare” eller ”Vän av ordning”.

Hemskt men sant 

Jag har fört detta, att så många debattartiklar och insändare skrivs under anonym signatur, på tal med debattredaktörer. Svaren har gått ut på att om man vägrar publicera anonyma insändare skulle debattsidorna inte tillföras något från läsarna.

Hemskt, men tyvärr sant. Om ämnet berör något som borde ändras går detta beslutfattarna förbi.

Slutat att läsa

Ett sätt att få bort anonymiteten vore att tidningarna själva gav skribenten eloge när den framförda idén överensstämmer med tidningens egen policy.

Ett exempel på en artikel som får tyngd genom att den undertecknas med namn, är publicerad i Svensk Jakt nr 4/2024, sidan 23, samt på Svenskjakt.se: Oetiskt och orimligt att jaga älg i djup snö, skriven och signerad av Mats Nilsson, Viltvårdsklubben Diana.

Själv har jag slutat läsa osignerade insändar- och debattartiklar. Feghet ska inte uppmuntras.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.