Stör en ripjägare renskötseln mer än 800 löpare i ett fjällmaraton? Foto: Lars-Henrik Andersson

Vad stör mest: 800 löpare eller enstaka småviltsjägare?

Länsstyrelsen i Jämtland ville stoppa en stor löpartävling på grund av renskötseln. Regeringen gav dock klartecken och menar att viss störning får renskötseln tåla. Trots det kommer länsstyrelsen fortsätta stoppa småviltsjakten inom stora områden i höst. Detta för att inte störa renskötsel och samebyarnas älgjakt.

I Jämtland fortsätter länsstyrelsen avlysa stora områden från småviltsjakt i fjällen för att samebyarna ska kunna jaga älg ostört.

Länsstyrelsen anser nämligen ”…att småviltsjakt i dessa områden inte kan ske utan besvärande intrång i rätten till jakt”.

Men avlysningar sker även för att inte renarna ska störas.

Viss störning

Regeringen menar dock i ett färskt beslut, gällande en löpartävling i fjällen, att en viss störning får renskötseln räkna med.

Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen anser att det inte framkommit några skäl för att löpartävlingen med 800 deltagare skulle medföra en avsevärd olägenhet för renskötseln.

Om nu ett sådant arrangemang, enligt regeringen, inte är av ”avsevärd olägenhet”, hur resonerar länsstyrelsen då kring småviltsjaktens eventuella störningar?

Ger ingen vägledning

Olov Hallquist, viltchef på länsstyrelsen i Jämtland, anser att regeringens beslut inte ger någon vägledning för jakten.

– Regeringen säger i princip att det gått bra att arrangera den här tävlingen förut och då borde det göra det igen. Och att det är under en begränsad tid. Jakten pågår under längre tid med hundar. Det blir en annan störningseffekt. Vi måste fortfarande bedöma enligt rennäringslagen om det finns risk för betydande olägenhet för renskötseln, säger han.

Men kommer ni kunna använda den motiveringen även framgent trots det här regeringsbeslutet?

– Vi har fått vägledning för nästa fjällmaraton, inte för jakten, säger Olov Hallquist.

Samtidigt fortsätter länsstyrelsen i Jämtland avlysa småviltsjakt på grund av samebyarnas älgjakt.

Foto: Lars-Henrik Andersson

Stor betydelse

Så här skriver länsstyrelsen i ett av besluten, gällande en sameby i Jämtland:

”Länsstyrelsen bedömer att områdena är av stor betydelse för samebyns egen älgjakt samt att ansökan är väl avgränsad i tid och rum. Länsstyrelsen anser att småviltsjakt i dessa områden inte kan ske utan besvärande intrång i rätten till jakt.”

Länsstyrelsen försöker dock numera att inte avlysa hela områden.

Dialog med samebyar

Under vintern 2020/2021 hade länsstyrelsen och samtliga samebyar dialog för att undersöka möjligheterna att avgränsa jaktområden för samebyns älgjakt och småviltsjägarnas ripjakt. I det arbetet togs en teknisk lösning fram som möjliggör att avlysa den del av ett jaktområde där samebyn bedriver älgjakt, vanligen i dalgångar, samtidigt som ripjakt kan bedrivas på högfjäll.

Foto: Kjell-Erik Moseid

Sametinget, som yttrat sig över ärendet med löpartävlingen, anser att ingrepp och olika typer av störningar i Sápmi nu nått en historisk omfattande nivå.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev