Publicerad 19 oktober 2021 - 09:57

Regeringen anser att länsstyrelsen inte schablonmässigt ska avlysa småviltjakt på statens marker på grund av samebyarnas älgjakt.

Regeringen anser att länsstyrelsen inte schablonmässigt ska avlysa småviltjakt på statens marker på grund av samebyarnas älgjakt. Foto: Olle Olsson

Regeringen: Samebyns älgjakt inget skäl till stoppad småviltjakt

Premium

Pågående småviltjakt innebär inte med automatik ett besvärande intrång i samebyarnas älgjakt. Det anser regeringen, som därför avslår en samebys överklagande av länsstyrelsens beslut om att tillåta kvoterad småviltjakt samtidigt som samebyn jagar älg.

Ruvhten sijte sameby i Härjedalen har i början av september begärt att all småviltjakt skulle stoppas inom sex olika jaktområden på statens marker som berör samebyn under perioderna 8–26 september samt 11–31 oktober.

Anledningen till det begärda jaktstoppet är att småviltjakten, enligt samebyn, riskerar ”skada / olägenhet orsakad av jakthundar, ökad aktivitet med mera.” Samt ”den skada som uppstår för samebyn är olägenheter för bedrivande av renskötsel samt störningar i samebyns älgjakt.”

Länsstyrelsen: Renars betesro inget skäl för avlyst småviltjakt

Länsstyrelsen i Jämtlands län avslog samebyns begäran och tillät småviltjakt i områdena under oktober månad. Länsstyrelsens bedömning är att småviltjakten inte utgör ett besvärande intrång i rätten till egen älgjakt för samebyns medlemmar.

Regeringen säger nej till sameby – får inte avlysa områden för älgjakt

Ruvhten sijte sameby överklagade då länsstyrelsen beslut till regeringen. Samebyn anförde bland annat i sin överklagan att länsstyrelsens handläggning är bristfällig och att ”ärendet inte har handlagts i enlighet med gällande lagstiftning, särskilt med hänsyn till att det rör sig om inskränkningar i samebymedlemmars renskötselrätt och därtill knutna jakträttigheter.”

 

Inget stöd

Men inte heller där får samebyn stöd i sin önskan att avlysa småviltjakten.

I regeringens beslut, som är undertecknat av näringsminister Ibrahim Baylan (S), skriver regeringen: ”vad gäller avlysning för samebyns egen älgjakt i vissa områden under perioden 16 oktober–31 oktober anser regeringen att en bedömning av intrånget bör göras utifrån de förutsättningar som gäller för varje period och inte utifrån hela jaktsäsongen. Utifrån handlingarna i ärendet gör regeringen emellertid inte någon annan bedömning än länsstyrelsen. Vad samebyn anfört medför ingen annan bedömning.

Överklagandet ska därför avslås.”

 

Passerad tidsperiod

Regeringen tillägger: ”Vad gäller avlysning av småviltjakt med anledning av samebyns egen älgjakt under perioden 8 september–12 september samt perioden 11 oktober–15 oktober har tidsperioden passerat. Ärendet ska därför skrivas av i dessa delar.”

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram