När Naturvårdsverket nästa vecka antar de nya föreskrifterna för jaktmedel väntas den vanliga kalibern 6,5×55 tillåtas även för blyfri ammunition. Jägare som väntar på att bågjakt ska tillåtas har dock anledning att vara besvikna. Foto: Olle Olsson & Niklas Lundberg

Troligt grönt ljus för 6,5×55 – bågjakten får fortsatt vänta

Premium

Efter många års utredande ska Naturvårdsverket nästa vecka besluta om nya föreskrifter för jaktmedel. Troligen godkänns användning av alternativ ammunition i kaliber 6,5×55 även till klass 1-vilt, medan frågan om att tillåta bågjakt i Sverige skjuts på framtiden.

Inom kort tar Naturvårdsverket beslut om nya föreskrifter för jaktmedel, eller föreskrifter för vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt, som det heter.

6,5×55 klass 1 även vid ett blyförbud

Jägarna förväntar sig att de nya föreskrifterna innebär att viktkraven på kulammunition i 6,5×55 ändras, och att det därmed blir möjligt att fortsätta använda denna vanligt förekommande studsare även med blyfri ammunition.

Förbundet driver på

Svenska Jägareförbundet har i flera år drivit på för en sådan förändring. Bland annat har man hänvisat till att Finland har genomfört omklassningen, samt till forskning i Tyskland som visar att blyfria kulor i kalibern är lika effektiva som kulor med blykärna, trots att de inte uppfyller nuvarande krav på kulvikt och energi.

Naturvårdsverket pressas att godkänna blyfri ammunition

På Naturvårdsverket är man försiktig med kommentarer kring de nya föreskrifterna.

– Jag kan inte nu säga att det blir förändring vad gäller 6,5×55, utan föredrar att vänta tills generaldirektören har beslutat om föreskrifterna, vilket han om allt går som tänkt ska göra nästa vecka, säger Helena Busk, handläggare på Naturvårdsverket.

Inget om bågjakt

Jägare som hoppats att det med de nya föreskrifterna ska bli tillåtet med bågjakt i Sverige har dock anledning att vara besvikna. Någon sådan utvidgning av vad som är tillåtna jaktvapen är inte med i det nya regelverket för jaktmedel.

Beslut om bågjakt fördröjs

Bågjaktfrågan har plockats ut från projektet om föreskrifterna och hanteras separat.

– Vi väntar fortfarande på resultatet från en finsk studie om bågjakt, och ska efter det göra våra egna bedömningar, säger Helena Busk. Det har vi gått ut med tidigare, och inget har förändrats sedan dess.

Klenare ammunition

När Naturvårdsverket för två år sedan skickade ut den nya föreskriften på remiss var andra förändringar som föreslogs, att bestämmelserna för vilka vapen och vapentillbehör som används i samband med eftersök ska förtydligas. Det skulle bland annat innebära att användning av nattsikten tillåts.

Vidare föreslogs att en klass klenare ammunition än vad som får användas vid vanlig jakt tillåts när eftersöket sker i samlad bebyggelse.

Om förslagen i remissen stått sig blir det också tillåtet att utan dispens från Naturvårdsverket använda mörkersikte vid skyddsjakt på hjort, om det i skyddsjaktbeslutet anges att jakten får bedrivas hela dygnet.

Till sommaren

Efter att Naturvårdsverket tagit beslut om de nya föreskrifterna, vilket alltså förväntas ske nästa vecka, ska de godkännas av EU i en så kallad notifiering. Något som Helena Busk beskriver som en närmast formell process.

– Planen är att föreskrifterna ska börja gälla den 1 augusti. Fram till dess måste jägarna rätta sig efter nuvarande regelverk. Men som jag sa tidigare, ni får vänta på att ta del av vad som är nytt i föreskrifterna tills generaldirektören tagit beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev