Publicerad 5 mars 2020 - 10:35

Vi jämför kalibrarna.308 och 6,5x55. Foto: Ulf Lindroth

Naturvårdsverket pressas att godkänna blyfria alternativ för högvilt i kalibern 6,5×55. 127.000 svenska vapen berörs av förslaget. Foto: Ulf Lindroth

Naturvårdsverket pressas att godkänna blyfri ammunition

Premium

Svenska Jägareförbundet sätter tillsammans med LRF press på Naturvårdsverket för att kalibern 6,5×55 ska bli tillåten vid jakt på högvilt även med blyfri ammunition. Om EU inför ett förbud mot bly i ammunition kan 127.000 svenska kulgevär inte längre användas vid jakt på till exempel älg, hjort och vildsvin.

I en gemensam skrivelse till Naturvårdsverket pekar Jägareförbundet och LRF på de problem som uppstår om EU inför ett förbud mot bly i ammunition, innan Naturvårdsverket gjort nödvändiga förändringar i sina föreskrifter för jaktmedel.

Omklassningen borde egentligen redan varit gjord. Naturvårdsverket har emellertid inte hörsammat organisationernas tidigare propåer, och hänvisat till att arbetet med att ta fram nya föreskrifter för jaktmedel har prioriterats ner.

Men, argumenterar de två förbunden, nu kan man inte vänta längre med frågan om klassningen av den synnerligen vanliga kalibern 6,5×55.

 

En varning

EU arbetar för att ta fram ett förslag som förbjuder användning av bly i all ammunition, inte bara hagel utan också kulammunition. Ett sådant förslag väntas komma under senare delen av 2020.

Om Naturvårdsverket när det träder i kraft inte har skrivit om sina föreskrifter får det långtgående konsekvenser.

Då får 127.292 kulgevär i kaliber 6,5×55 inte längre användas vid jakt på vilt i klass 1. De båda förbunden varnar för att jägarna riskerar att stå utan ammunition till vapen som används för jakt på vildsvin, hjort och älg.

Alla förstår vilka problem som uppstår i ett sådant läge. Om en stor del av jägarkåren står utan rätt vapen samtidigt som vildsvinen fortsätter sin utbredning kommer skadorna på jordbruksmarken att öka.

 

Effektiva kulor

I skrivelsen beskriver de båda förbunden att det förberedande arbetet redan är gjort. En undersökning som på uppdrag av Jägareförbundet har genomförts av tyska University of Applied Sciences Eberswalde, visar att de blyfria kulor som finns på marknaden är lika effektiva som kulor med blykärna. Detta trots att de inte uppfyller nuvarande krav på kulvikt och energi.

Förbunden skriver:

”Utvecklingen av modern jaktammunition, förbättrade mätmetoder och framför allt omfattande praktiska jaktliga erfarenheter av blyfri ammunition i andra kalibrar har medfört ett mycket gott kunskapsläge i frågan.”

 

Finnarna kan

Förbunden hänvisas också till Finland som har haft samma system för klassning av kulammunition som Sverige, och där man också bedriver i stort sett samma jakt. I grannlandet ändrade man i sin jaktförordning i februari, och antog samma regel som Jägareförbundet och LRF föreslår ska gälla också i Sverige.

Kaliber 6,5×55 klarar finska krav för klass 1

”Jägarkåren vill bidra till att använda så bra ammunition som möjligt för miljön samtidigt som viltet inte orsakas onödigt lidande. Det är därför med stor oro som Naturvårdsverkets avvisande hållning noterats. (…) Beslut i frågan måste därför tas nu, senast inom ramen av den pågående översynen”, skriver Jägareförbundet och LRF.

För Jägareförbundet har skrivelsen undertecknats av generalsekreterare Bo Sköld. För LRF av vice vd Anders Holmestig.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram