I den reviderade finska jaktförordningen klassas kaliber 6,5×55 som ett klass 1-vapen även med blyfri kula. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kaliber 6,5×55 klarar finska krav för klass 1

Premium

För snart två år sedan lämnade Jägareförbundet in ett förslag till Naturvårdsverket som innebär att vapen i den populära kaliber 6,5×55 kan vara kvar i klass 1 även med en blyfri kula. Nu har förslaget antagits – av den finska regeringen.

I Finland ligger mycket av det som hos oss hanteras av Naturvårdsverket istället direkt på regering och departement. Om det har påverkat hanteringen är osäkert, men däremot står det klart att kaliber 6,5×55 med ändringar i den finska jaktförordningen fortfarande är ett vapen i klass 1, oavsett om bly tillåts eller inte av EU.

 

Kan jämföras med bly

Ola Wälimaa.

– Vi får väl hoppas att Sverige tänker i liknande banor och går Finlands väg så jägarna redan idag själva kan välja vad de vill använda för ammunition i klass 1. Reglerna för klassificering innebär en minimireglering, och vi har i vårt förslag visat att något lättare kopparkulor i 6,5×55 har en jämförbar effekt med traditionella blykulor, säger Ola Wälimaa, Jägareförbundets förbundsjurist och sakkunnig i vapenfrågor.

I det finska beslutet beskrivs kulvikter, utgångshastigheter och anslagsenergier som motsvarar de svenska kraven och de tester som Jägareförbundet varit delaktiga i att ta fram.

– Det är en logisk konsekvens att godkänna kalibern om vi kan visa att vi har jämförbara resultat mellan blykulor och blyfria kulor, säger Ola Wälimaa.

 

Mycket populär kaliber

Idag finns det i Sverige 460.532 kulvapen avsedda för jakt i klass 1. Av dessa är 127.292 stycken i kaliber 6,5×55, som fortfarande är mycket populär.

– Det kommer sannolikt någon form av förbud mot kulor av bly från EU, men det pågår samtidigt både forskning och utveckling av alternativ ammunition som innebär att jägarna får ammunition med samma goda effekt i 6,5×55 som vi har med dagens blykulor, säger Ola Wälimaa.

Den finska justeringen i jaktförordningen trädde i kraft den 6 februari 2020.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev