Den bland svenska jägare mycket vanliga kalibern 6,5×55 kan användas vid älgjakt även i framtiden. Efter påtryckningar från Jägareförbundet föreslår nu Naturvårdsverket att viktkraven för kulor i klass 1 sänks, vilket innebär att även blyfri ammunition kan användas. Foto: Jan Henricson

6,5×55 klass 1 även vid ett blyförbud

Premium

Naturvårdsverket föreslår att viktkraven för kulor i klass 1 sänks, vilket gör det möjligt att jaga till exempel älg med studsare i 6,5×55 även med blyfri ammunition. Förslaget lär välkomnas av Jägareförbundet som under lång tid har drivit frågan.

Jan Henricson Publicerad 15 mars 2021 - 12:03

Förslaget från Naturvårdsverket presenteras i en remiss som behandlar föreskrifter om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt.

Svenska Jägareförbundet har tillsammans med LRF länge argumenterat för att viktkraven på kulammunitionen i 6,5×55 ska ändras, för att det ska vara möjligt att fortsätta använda dessa mycket vanliga studsare även med blyfri ammunition.

Nu tycks man nå framgång i frågan, då Naturvårdsverket skriver att ändringen kopplas till EU:s arbete med att fasa ut bly i ammunition. Verket bedömer att förändringen gynnar djur, natur och konsumenter samtidigt som det inte påverkar djurskyddet negativt.

 

Säl och sikten

Andra förändringar som föreslås i remissen är att bestämmelserna för vilka vapen, vapentillbehör och ammunition som tillåts i samband med eftersök förtydligas.

Vid eftersök ska användning av nattsikten tillåtas. Vidare ska en klass klenare ammunition än vad som får användas vid vanlig jakt tillåtas när eftersöket sker i samlad bebyggelse.

Vidare flyttas säl från gruppen av arter som endast får jagas med ammunition i klass 1 till arterna som får jagas med klass 2. Enligt Naturvårdsverket föreslår man denna förändring för att minska olycksrisken i samband med säljakt.

 

Hjortjakt i mörker

Det ska också bli tillåtet att utan dispens från Naturvårdsverket använda mörkersikte vid skyddsjakt på hjort, om det i skyddsjaktbeslutet anges att jakten får bedrivas hela dygnet.

Ändringen genomförs för att de drabbade ska få ett snabbare resultat av jakten, samtidigt som det minskar Naturvårdsverkets administration.

I underlaget till remissen skriver man att ändringarna är en del i Naturvårdsverkets viltföreskriftsprojekt, som bland annat ska göra det lättare för jägare att tolka bestämmelserna.

Remissen ska vara besvarad före 1 maj 2021.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram