Tobias Lindgren, Västerbotten, med sin Tikka T3x TAC A1. Foto: Privat

Tobias vann kampen mot polisen i Tikka-målet

Högsta förvaltningsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd i det så kallade Tikka-målet. Det betyder att Kammarrättens dom att Tikka T3x TAC A1 är lämplig för jakt står fast.

Det var i slutet av december förra året som Kammarrätten i Sundsvall gav Tobias Lindgren rätt att få licens för Tikka T3x TAC A1.

Domen överklagades dock av polisen till Högsta förvaltningsdomstolen. Polisen ville att Högsta förvaltningsdomstolen skulle bevilja prövningstillstånd i målet med Tikka T3x TAC A1. Polisen vill nämligen veta av domstolen om ett vapens utseende och konstruktion har betydelse vid tillståndsprövningar.

 

”En betydande rättsosäkerhet”

Polisen skrev i överklagan att de olika domarna på området skapat ”en betydande rättsosäkerhet” samt att Polismyndigheten därför vill att Högsta förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd och ”ge vägledning i om vapenmodellen Tikka T3x TAC A1 och andra liknande vapentyper, dvs. manuellt repeterande gevär (cylinderrepeterstudsare) med egenskaper som vikbar, löstagbar eller skjutbar kolv och friliggande pistolgrepp är lämpliga för jaktändamål.”

Samtidigt höll Polismyndigheten fast vid att beslutet att inte ge licens för jaktändamål var korrekt, med hänsyn till restriktivitet. Polisen vill att Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer underinstansernas domar och fastställer Polismyndighetens avslag.

 

Meddelar inte prövningstillstånd

Men nu står det alltså klart att Kammarrättens dom står fast. Detta eftersom Högsta förvaltningsdomstolen den 24 juni beslutat att inte meddela prövningstillstånd i det så kallade Tikka-målet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev