Publicerad 1 februari 2019 - 16:48

Tobias Lindgren fick nyligen sin licensansökan beviljad och kunde hämta ut sin Tikka T3x TAC A1. Polisen har dock överklagat Kammarrättens dom och hänvisar till att andra domar inom området spretar åt olika håll vilket skapat en rättsosäkerhet. Foto: Privat

Polisen om Tikka-domen: En betydande rättsosäkerhet

Polisen vill att Högsta förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd i målet med Tikka T3x TAC A1. Polisen vill nämligen veta av domstolen om ett vapens utseende och konstruktion har betydelse vid tillståndsprövningar.

Kammarrätten i Sundsvall gav nyligen Tobias Lindgren rätt, han skulle få tillstånd för en Tikka T3x TAC A1. Domen överklagades dock av Polisen till Högsta förvaltningsdomstolen. Polisen begärde dessutom inhibition av Kammarrättens dom, så den inte ska gälla under tiden som överklagandet behandlas. Men polisen fick inte igenom sitt yrkande och Tobias fick till slut licens för vapnet.

Utvecklat skälen

Polisen har nu utvecklat skälen till varför de överklagar Kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen.

Svensk Jakt har tagit del av polisens komplettering av överklagandet. En stor del av polisens argumentation handlar om att man vill att domstolen bringar klarhet i vad som ska gälla, och att de olika domarna rörande liknande fall spretar åt olika håll.

Polisen skriver i överklagan till och med att de olika domarna på området nu skapat ”en betydande rättsosäkerhet”.

Polismyndigheten vill att Högsta förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd och ”ge vägledning i om vapenmodellen Tikka T3x TAC A1 och andra liknande vapentyper, dvs. manuellt repeterande gevär (cylinderrepeterstudsare) med egenskaper som vikbar, löstagbar eller skjutbar kolv och friliggande pistolgrepp är lämpliga för jaktändamål.”

 

Inte lämplig för jakt

Samtidigt håller Polismyndigheten fast vid att beslutet att inte ge licens för jaktändamål var korrekt, med hänsyn till restriktivitet. Polisen vill att Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer underinstansernas domar och fastställer Polismyndighetens avslag.

Polismyndigheten anser att tidigare domar rörande liknande vapen talar för att Tikka T3x TAC A1 inte är lämplig för jakt.
Den 9 januari antog Polismyndigheten ett så kallat nationellt ställningstagande som innebär att alla ansökningar rörande aktuell vapenmodell ska avslås, detta pågrund av att man anser att rättspraxisen på området spretar åt olika håll.

Fortsättning lär följa, och närmast väntas nu besked från Högsta förvaltningsdomstolen om man beviljar prövningstillstånd eller ej.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram