Det är den här vapenmodellen som polisen inte anser lämplig för jakt. Det anser däremot Kammarrätten i Sundsvall i en dom som nu gäller till dess att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar eventuellt prövningstillstånd. Foto: Lars-Henrik Andersson

Domstol avslår krav på inhibering av Tikka-dom

Polisen begärde inhibition av Kammarrättens dom i det så kallade Tikka-målet. Polisen vill inte att domen ska gälla under tiden som överklagandet behandlas. Men högsta förvaltningsdomstolen avslår polisens begäran, vilket kan medföra att Tobias Lindgren nu får sin licens för en Tikka T3x TAC A1.

Det var Kammarrätten i Sundsvall som nyligen gav Tobias Lindgren rätt, han skulle få tillstånd för en Tikka T3x TAC A1. Domen överklagades dock av Polisen till Högsta förvaltningsdomstolen. Polisen begärde dessutom inhibition av Kammarrättens dom, så den inte ska gälla under tiden som överklagandet behandlas.

Men i går beslutade justitierådet Leif Gäverth att avslå polisens yrkande.

 

Advokaten kräver licens

Nu har Tobias Lindgrens advokat Petter Mörk skrivit till polisen:

”Med anledning av utvecklingen i ärendet begär Tobias Lindgren att det sökta tillståndet beviljas omedelbart. Om Polismyndigheten inte kan göra detta inom de närmaste dagarna vill jag ha besked om skälen för ett sådant ställningstagande.”

Han skriver också i mejlet till Polisen att någon ytterligare ”tidsursäkt” inte är acceptabel.

 

Förhoppningsfull

Tobias Lindgren sökte licens för Tikka-studsaren den 16 augusti 2017.

Han är nu förhoppningsfull att äntligen få licens för vapnet, detta eftersom Kammarrättens dom ska gälla, en dom som säger att det aktuella vapnet är lämpligt för jakt och att ett tillstånd för vapnet inte motverkar vapenlagens syfte att hindra missbruk av vapen eller brottslig verksamhet.

Tobias Lindgren.

– Jag har inte tagit ut vinsten helt, men jag anser att jag ska ha licensen nu och polisen anser jag måste bevilja tillstånd för vapnet eftersom det är Kammarrättens dom som nu gäller till dess Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt, säger Tobias Lindgren.

Domstolen har ännu inte tagit beslut om prövningstillstånd.

Tobias Lindgren berättar också att en person i Östergötland nyligen fick licens för samma vapenmodell.

– De verkar inte eniga inom Polismyndigheten om synen på den här vapenmodellen, konstaterar Tobias Lindgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev