Foto: Olle Olsson

Svaren dröjer om vargjakten utökas: ”Vi är lika intresserade som alla andra”

Vilka vargar var det som fälldes i reviren Andån och Ryssjön? Och vad är det för vargar som går kvar i reviren efter jakten?
Trots att det gått drygt tre veckor sedan de första vargarna sköts kan länsstyrelsen fortfarande inte ge några svar.

Den 6 januari hade tio vargar skjutits på licensjakt i Andåreviret. Därmed avlyste länsstyrelsen i Gävleborgs län jakten, trots att det finns varg kvar i jaktområdet. Detta eftersom dna-analyser av spillning inför jakten visat träff på tio olika individer i Andåreviret.

– Om det ska bli någon mer jakt i reviret krävs mer fakta. Nu ska de skjutna vargarna dna-analyseras och vi har personal som ska leta efter spår och spillning inom Andåreviret. Visar det sig att det finns fler Andåvargar kvar inom reviret kan det kanske bli aktuellt med ett nytt beslut, sa Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg i en intervju med Svensk Jakt den 7 januari.

Tvekar om nytt jaktbeslut på Andåvargar

Men trots att det nu gått mer än tre veckor sedan de första vargarna sköts saknas fortfarande svar på de dna-analyser som ska göras av de skjutna vargarna. Och bara ett par av de spillningsprover av alla de som lämnats in från reviret har hittills analyserats. En av dessa analyser visar dna från varg från ett annat revir och det andra spillningsprovet kommer från en hund.

– Proverna på de skjutna vargarna och spillning från reviret plockad efter jakten skickades in direkt och vi bad om att få de analyserade akut. Men tyvärr väntar vi fortfarande på svar, säger Simon Viklund.

Vargar kvar efter jakten – tvekar om utökad tilldelning

Den 12 januari sköts den sjätte och sista vargen på tilldelningen i Ryssjöreviret i Gävleborgs län. Även i det reviret bedöms det finnas varg kvar efter jakten och spillning har också samlats och skickats in för dna-analys efter att jakten avslutades.

Men inte heller där har länsstyrelsen ännu fått några analyssvar.

Myndigheten har heller inte fått dna-svar på vilka vargar som sköts under licensjakten.

 

• Är det kanske bekvämt för länsstyrelsen att bara invänta svar och därmed slippa fatta fler beslut om vargjakt?

– Jag får ofta den frågan från folk som ringer till länsstyrelsen. Men nej, absolut inte. Vi är lika intresserade som alla andra att få svar, säger Simon Viklund.

 

• Så vad gör länsstyrelsen för att påskynda analysprocessen?

– Vi har varit i kontakt med såväl Viltskadecenter som Statens veterinärmedicinska anstalt och då fått till svar att de arbetar så fort de kan, säger Simon Viklund.

Fortsatt väntan på analyssvar – det här är Viltskadecenters förklaring

Jägareförbundet har tillsammans med bland andra skogsbruket begärt att licensjakten på varg ska utökas i syfte att tömma reviren Andån och Ryssjön.

Jakttiden på varg sträcker sig till och med den 15 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev