Vargspår. Foto: Olle Olsson

Vargar kvar efter jakten – tvekar om utökad tilldelning

Premium

Sex vargar har skjutits i Ryssjöreviret. Det finns dock vargar kvar i området och jägare och markägare har därför begärt utökad tilldelning för att tömma reviret. Men länsstyrelsen tvekar.

På tisdagen sköts den sjätte, men inte sista, vargen inom Ryssjöreviret, Gävleborgs län, och därmed avslutades licensjakten i reviret.

Det finns fortfarande flera vargar kvar i jaktområdet och därför gjorde Gävleborgs viltförvaltningsdelegations intressen för jägarna, skogsnäringen och markägarna gemensam sak och begärde omedelbart utökad tilldelning i reviret.

Vargjakten avslutad – begär utökad tilldelning

Men någon utökad jakt är det inte tal om. I alla fall inte nu. Först ska de fällda vargarnas dna analyseras, nya spårningar ska göras inom Ryssjöreviret och spillning från varg ska samlas in för att analyseras.

Juristen om utökad vargjakt: ”Länsstyrelsen kan fatta beslut redan i dag”

Om dna visar att det fortfarande finns vargar från Ryssjöreviret kvar i reviret kan det bli tal om jakt. Men det är inte säkert att det blir jakt ändå.

– I länsstyrelsens jaktbeslut skriver vi att reviret ska upplösas. Om dna-analyserna visar att alfaparet har skjutits kan reviret kanske betecknas som upplöst, säger Simon Viklund, handläggare vid länsstyrelsen.

 

Om alfaparet redan har fällts kan det alltså bli så att länsstyrelsen inte utökar tilldelningen. Oavsett om dna visar att det finns Ryssjövargar i reviret?

– Det är för tidigt för mig att svara på den frågan, men det kan bli så, medger Simon Viklund.

 

Det har fortfarande inte kommit några svar på dna-analyserna från fällda vargar eller insamlad spillning i vare sig Andåreviret eller Ryssjön.

 

Kommer länsstyrelsen hinna fatta beslut om utökad vargjakt om det blir aktuellt?

– Ja, det får vi se till att göra, säger Simon Viklund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev