Dna-analyserna som kan öka möjligheterna till utökad jakt på varg fortsätter att dröja. Foto: Olle Olsson samt Rostislav Zatonskiy / Mostphotos

Fortsatt väntan på analyssvar – det här är Viltskadecenters förklaring

Dna-analyserna av skjutna vargar och insamlad vargspillning inom licensjaktområdena fortsätter att dröja, trots att de ska analyseras akut. Det här är Viltskadecenters förklaring till den långsamma hanteringen.

I båda licensjaktområdena Andån och Ryssjön finns det varg kvar efter den avslutade licensjakten. Länsstyrelsen i Gävleborgs län anser dock att mer fakta krävs för att utöka tilldelningarna i jaktområdena.

För att få mer fakta krävs dels att de skjutna vargarna dna-analyseras samt att vargspillning skickas in inom jaktområdena och sedan skickas på dna-analys för att ta reda på vad det är för vargar som går kvar inom reviren.

Svaren dröjer om vargjakten utökas: ”Vi är lika intresserade som alla andra”

Länsstyrelsen har begärt akutanalyser av såväl skjutna vargar som spillning som samlats in efter licensjakten. Men trots att det snart gått fyra veckor sedan de första vargarna sköts och tre veckor sedan jakten avslutades saknas fortfarande analyssvaren.

 

Först till SVA

Linn Svensson, Viltskadecenter, förklarar varför det inte kommer några svar på de akuta dna-analyserna från de skjutna vargar.

– Rutinen med de skjutna vargarna är att de först ska köras till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, där de obduceras och provtas. Därefter skickas vävnadsprov till labbet för analys, skriver Linn Svensson i ett mejlsvar.

 

När kommer dna-svaren?

– Det är många prov som ska analyseras just nu i och med att även snön kom nu och även inventeringen pågår för fullt. Proverna analyseras allteftersom de kommer in, säger Linn Svensson.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev