Socialdemokraterna: politiken och inte juridiken måste lösa fjälljaktsfrågan

Renmarksutredningen ska snart vara klar med ett delbetänkande. Tvistefrågan för politikerna är om ringa olägenhet för renskötsel ska vara skäl nog för att stoppa bland annat småviltsjakt. Frågan om samebyarna ska ha ensamrätt att upplåta småviltsjakten på statens mark ovan odlingsgränsen kan komma att skjutas fram till huvudbetänkandet.

Det är många turer i frågan om fjälljakten just nu. Renmarkskommittén utreder inom vilka delar av statligt ägd mark som samebyar har ensamrätt i förhållande till staten att upplåta småviltsjakt och fiske.

Dessutom ska kommittén utreda om den ensamrätten omfattar jakt på annat vilt än småvilt och slutsatserna ska redovisas i ett delbetänkande senast den 31 augusti i år.

För en dryg vecka sedan hade kommittén ett möte. Vad som kom ut av det mötet verkar det råda delade meningar om.

Oförändrad lagtext

Enligt Linda Modig (C), parlamentariker i kommittén, handlar förslaget i delbetänkandet om en i princip oförändrad lagtext. Det uppger hon i en intervju med Meänraatio i P4 Norrbotten.

– Staten ska fortsatt stå för upplåtelserna av jakten och fisket på statens mark ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen, säger hon och tillägger att förslaget innehåller en rad mindre justeringar.

En av dessa är frågan om lagtexten ska ändras så att det bara krävs ”ringa olägenhet” för renskötseln för att jakten ska kunna stoppas.

Räta ut frågetecknen

Anna-Caren Sätherberg (S) var tidigare landsbygdsminister. Hon är numera ledamot och gruppledare för S i miljö- och jordbruksutskottet, samt partiets landsbygdspolitiska talesperson.

Hon berättar att Renmarkskommittén har ett sammanträde den 26 maj och att det där finns möjlighet att lösa ut en del frågetecken. Sätherberg nämner som exempel frågan om vad ”ringa olägenhet” egentligen innebär mer konkret.

Vid sammanträdet för en dryg vecka sedan var politikerna i kommittén inte eniga. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har flaggat för en reservation.

Kritiserar reservationsplaner

Något Anna-Caren Sätherberg nu kritiserar.

– Vad vill regeringen? Innan valet gick Moderaterna och Kristdemokraterna ut och sa att de skulle ändra direktiven – det har inte skett. Regeringen har fått en hemställan från Jägareförbundet, Sportfiskarna och LRF redan i slutet av förra året, med innebörden att ändra direktiven. Jag skrev en fråga till ministern i januari där jag undrade när de kan förvänta sig ett svar på sin hemställan, säger Anna-Caren Sätherberg.

Vad vill regeringen?

Anna-caren sätherberg

Svaret från landsbygdsminister Peter Kullgren (KD):

Jag kan inte föregripa den beredningen och därför inte heller ge något besked om när återkoppling kan ges.”

– Man ville även skjuta på delbetänkandet så att det kom in i slutbetänkandet. På det har heller inte regeringen svarat. Det här är största utredningen som regeringen har och som är enormt viktig för väldigt många. Det är ett oseriöst hanterade om man innan sista sammanträdet före justeringen går ut och säger att man reserverar sig, samtidigt som vi har en landsbygdsminister som är helt tyst i frågan, säger Anna-Caren Sätherberg och fortsätter:

– Regeringen måste visa om det är politiken som ska orka lösa de här frågorna, eller om det är juridiken som ska göra det. Det måste landsbygdsministern svara på.

Anser ni socialdemokrater att direktiven behöver ändras?

– Jag ändrade direktiven utifrån vad riksdagen ville att jag skulle ändra till och det gjorde jag för ett år sedan. Om direktiven ska ändras måste vi ju se vad de ska ändras till. Vi har inte sett några förslag till ändringar, säger Anna-Caren Sätherberg.

Foto: Lars-Henrik Andersson

Det som ändrades var att arbetet med delbetänkandet fick nytt slutdatum och att utredningen även skulle ta hänsyn lokalbefolkningen, tornedalingar och övriga invånares kultur, traditioner, intressen och behov av att kunna jaga och fiska. Samt till annan näringsverksamhet som skogsbruk och turism.

Vad tycker ni socialdemokrater om förslaget från kommitténs sekretariat att samebyarna ska få ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket?

– Vad den parlamentariska kommittén kommer att landa i måste de redovisa innan politiken tar över. Nu får kommittén i sitt delbetänkande beskriva vad de landat i. Det är en enormt viktig fråga för många av oss. Socialdemokraternas inställning är att man politiskt ska orka hitta lösningar på de här frågorna och arbeta till dess det är klart.

Samma rätt som Girjas

I samband med förra sammanträdet i kommittén diskuterades även en bilaga innehållande en skiss för hur ett framtida upplåtelsesystem kan se ut.

Av bilagan framgår följande:

”Kommittén har dock, baserat på rättshistoriska undersökningar och rättsliga analyser av undersökningsresultatet, bedömt att motsvarande rättigheter som gäller för Girjas sameby kan antas gälla också för de andra samebyarna i Lappland i förhållande till staten, men att motsvarande antaganden inte kan göras för samebyar i Jämtlands och Dalarnas län.”

Foto: Lars-Henrik Andersson

Vidare står att läsa att trots att det råder skilda rättsförhållanden när det gäller Jämtland och Dalarna bör ändå en enhetlig reglering eftersträvas.

Girjas sameby fick ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket inom sitt område.

Linda Modig (C).

Linda Modig säger i intervjun i Meänraatio i P4 Norrbotten att det ska ses som ett utkast till en permanent reglering.

– Det är bara en skiss där det inte finns något skarpt förslag till lagstiftning, säger hon.

Hon kallar det för en ”tentativ (preliminär) inriktning”.

Linda Modig säger vidare att denna ”tentativa” inriktning är förenat med en skyldighet för samebyarna att upplåta jakt och fiske.

Något Svensk Jakt skrivit om tidigare.

Men. I förslaget står att samebyn kan åberopa sakliga skäl för att utestänga jägare.

Sakliga skäl

Så här står det i förslaget:

”Sakliga skäl bör i dessa fall företrädesvis handla om att skydda renen och renskötselrätten mot störningar och oönskade intrång. En sameby kan inte anses vara skyldig att tåla störningar annat än när de är ringa.”

Nu är frågan hur politikerna i kommittén kommer hantera alla förslag och vad som presenteras i delbetänkandet? Eller om de flesta förslagen och frågeställningarna skjuts fram till huvudbetänkandet, som ska vara klart om cirka två år?

Fakta – Förslaget i delbetänkandet:

”En sameby eller en medlem i en sameby får inte upplåta rättigheter som ingår i renskötselrätten.
Förbudet i första stycket gäller inte i förhållande till en sameby som i lagakraftvunnet avgörande har visat sig ha bättre rätt än staten till upplåtelse.”

Vidare:
”Såvitt gäller statens upplåtelser ska, om det inte finns något hinder enligt bestämmelserna i 32 § andra stycket, på mark under statens omedelbara disposition ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen, sådan småviltsjakt och sådant handredskapsfiske som inte bedrivs yrkesmässigt upplåtas om:
1. det kan ske med endast ringa olägenhet för renskötseln, och
2. det inte inverkar menligt på miljön, turismen eller andra intressen.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev