Birgitta Isaksson startade i helgen ett upprop på sociala medier med budskapet att påverka renmarksutredningen som väntas föreslå att samebyar ska få ensamrätt att upplåta jakten och fisket på statens mark i fjällen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Upprop mot renmarksutredningen får spridning på sociala medier

Ett upprop mot förslagen i renmarksutredningen har under helgen fått stor spridning i sociala medier. Bakom uppropet står Birgitta Isaksson och Emma Kiviniemi i Kiruna.

Birgitta Isaksson var tidigare ordförande för Jägareförbundet Norrbotten. Hon sitter med i förbundets fjällråd och är starkt engagerad i fjälljaktsfrågan. I helgen startade hon ett upprop på sociala medier efter att Svensk Jakt kunnat avslöja fler detaljer i renmarksutredningen som leds av ordförande Eric M Runesson.

– Bland annat föreslår utredaren att alla samebyar ska få ensamrätt att upplåta jakt och fiske på statens mark. Dessutom ska samebyarna endast behöva tåla en ”ringa olägenhet” som anledning för avlysning, jämfört med den kraftigare störning som krävs idag. Vad är ”ringa olägenhet” – en vandrare eller skidåkare?, undrar Birgitta Isaksson som efterlyser en konsekvensutredning.

Samla krafter

Hon menar att det nu är dags att agera.

– Vi måste samla våra krafter medan vi ännu kan påverka. Vi kan leva i samexistens som vi alltid gjort, bara det sker på lika villkor. Uppropet är riktat till våra beslutsfattare. För att de ska förstå att en konsekvensbeskrivning är helt nödvändig innan de kan gå till beslut i juni.

Politiker i fokus

Uppropet är inte riktat mot rennäring eller samer, påpekar Birgitta Isaksson.

Under hashtaggen #vifinnsocksåhär hoppas man nu kunna sätta press på politikerna.

 – Det här kan bli vår egen ”metoorörelse” som visar hur många vi är som berörs, säger Birgitta Isaksson. Vi vill att företag, organisationer och enskilda engagerar sig nu.

Delade meningar

För en vecka sedan hade Renmarkskommitten möte och skulle ta ställning till ett förslag på delbetänkande och tillfällig lagstiftning. Enligt uppgifter till Svensk Jakt sa Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna nej och kommer att reservera sig mot förslagen.

Socialdemokraterna och de andra partierna godkände förslagen, enligt uppgifter till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev