Svenska Jägareförbundet är på jakt efter en ny ordförande – en efterträdare till Torbjörn Larsson, som aviserat att han inte ställer upp för omval vid årsstämman 2021. Foto: Lars Nilsson

Så ska en ny förbundsordförande utses – intern referensgrupp utsedd

Premium

Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson tänker lämna ordförandeposten vid nästa årsstämma. Nu har jakten på hans efterträdare inletts. En referensgrupp ska hjälpa valberedningen. I gruppen sitter bland andra Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld och förre ordföranden Björn Sprängare.

Enligt valberedningens ordförande Jan-Olov Ragnarsson har Torbjörn Larsson tackat nej till att kandidera som ordförande nästa år. Larsson blev omvald på Svenska Jägareförbundets årsstämma i torsdags, men kommer inte ställa upp för omval nästa år.

Nu har jakten inletts på att hitta en ny ordförande för Svenska Jägareförbundet. Senast vid årsskiftet ska en ny kandidat presenteras, enligt Jan-Olov Ragnarsson.

 

Referensgrupp utsedd

Jan-Olov Ragnarsson, ordförande i Jägareförbundets valberedning. Foto: Lars Nilsson

Till sin hjälp har valberedningen utsett en referensgrupp där tre länsordförande, representerande regionerna Norr (Birgitta Isaksson, Norrbotten), Mitt (Johan Lundberg, Gävleborg) och Syd (Leif Thomsen, Östergötland) ingår, samt förre förbundsordförande Björn Sprängare. Som personalrepresentant finns också förbundets generalsekreterare Bo Sköld med i referensgruppen.

– Bo Sköld kommer inte få rollen att få ha någon synpunkt på vem som blir ordförande. Men han vet vilket arbete man måste lägga ner och vad som krävs av en ordförande i profilarbetet, säger Jan-Olov Ragnarsson.

 

Vem har utsett generalsekreteraren Bo Sköld till personalrepresentant i referensgruppen?

– Det är hans egna val, säger Jan-Olov Ragnarsson.

Ragnarsson betonar att det är valberedningens ansvar att lägga fram förslag på ordförandekandidat.

 

”Valberedningen utser sin referensgrupp”

Bo Sköld. Foto: Madeleine Lewander

Hur gick det till när du kom med i referensgruppen?

– Ingen aning, säger Bo Sköld.

– Det är valberedningen som får utse sin referensgrupp.

 

Ser du något problem med att generalsekreteraren är med i rekryteringsprocessen av en ny ordförande?

– Nej, däremot om man suttit i valberedningen. Men referensgruppen har ingenting att göra med själva valet. Jag ska bidra med min kompetens, vad jag tror krävs av en ordförande, säger Bo Sköld och fortsätter:

– Det vore onaturligt om inte vd:n i ett bolag eller generalsekreteraren i ett förbund tillfrågats. Det låter lite märkligt att det skulle vara på mitt initiativ. Jag har inte valt in mig själv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev