Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet. Foto: Lars Nilsson

Förbundsordförande självkritisk: ”Såg inte allvaret i det som hände”

Premium

I samband med helgens ordförandekonferens höll förbundsordförande Torbjörn Larsson ett tal där han pekade på att Jägareförbundet upplevt en förtroendekris. Och där han självkritiskt analyserade orsaken till den infekterade konflikt som kulminerade i ”Axdorff-affären”.

Svensk Jakt har fått ta del av det tal om Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson höll i samband med helgens ordförandekonferens.

I sin inledning är Larsson självkritisk. Han berättar om sitt engagemang som ordförande i den europeiska jägarfederationen, FACE, som tagit en hel del tid i anspråk.

”Det blev mycket arbete, många timmar och många resor för att få FACE på fötter igen. Samtidigt drev vi olika processer inom Jägareförbundet som visade sig halta i förtroende. Det handlar om stadgefrågan och jakttidsprocessen. En förtroendekris började gro och jag såg inte allvaret i det som hände. Jag trodde att vi hanterade frågan på rätt sätt. Den debatt och de diskussioner som jag såg – var inte bara diskussioner, det var en början till en förtroendekris.”

Förre ordföranden i Jägareförbundet: ”En förtroendekris”

”Mindre i backspegeln – mer i framrutan”

Vidare i sitt tal, konstaterar Torbjörn Larsson att han som ordförande borde ha varit mer delaktig, lyssnat och agerat och fått förbundet att driva framåt – inte bakåt.

”Men det är lätt att titta i backspegeln och se vad man borde gjort. Jag har nu sju månader kvar som förbundsordförande – den tiden kommer jag att ägna främst åt att ge min efterträdare så goda möjligheter som möjligt att ta över ett starkt och enat förbund. Jag kommer att jobba hårt för att ni länsföreningar inte bara ska känna att ni har en stark förbundsstyrelse – utan att ni själva är starka och känner tillhörighet i alla landsdelar. Vi behöver titta mindre i backspegeln och mer i framrutan. Blicken behöver lyftas från stövelspetsen till horisonten.”

 

”Nu lyfter vi blicken”

Torbjörn Larsson är nöjd med helgens ordförandekonferens. Han tycker det är olyckligt att den blev tvådelad, men är nöjd med att alla fick möjlighet att säga sitt.

– Vi har nu lämnat förtroendefrågan bakom oss och lyfter nu blicken och ser framåt för medlemmarnas och jaktens bästa.

Efter ”Axdorff-affären”: Jägareförbundets stadgar kan behöva förtydligas

Torbjörn Larsson anser också att stadgarna behöver förtydligas.

– Vi har haft ett stadgearbete som pausades. Vi behöver bli mer tydliga. Det tar styrelsen åt sig och kommer lägga fram förslag, säger Torbjörn Larsson.

Stadgeöversynen kommer att återupptas, i enlighet med ett stämmobeslut.

 

Röstningen ska utredas

Förtroendemannarevisorn utredde inte röstningsförfarandet eller hur tekniken fungerade på årsstämman, men det ska utredas nu, enligt Torbjörn Larsson.

– Har vi missat något så tittar vi på det, säger han. Ska vi göra en liknande stämma i framtiden behöver vi ett bättre röstningssystem.

 

Vilka slutsatser tycker du är de viktigaste i den utredning som revisorn nu presenterat?

– Att vi nu kan lägga det här bakom oss. Det går bra för Jägareförbundet. Nu måste vi förtroendevalda samla kraft, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev